Cai bătuţi pentru că nu mai pot trage la căruţă, câini schilodiţi, aruncaţi prin canale ori otrăviţi. Sunt realităţi adesea petrecute în judeţul Suceava în ultima vreme, bine cunoscute de autorităţi.
Medicii veterinari, cei abilitaţi să-i amendeze pe cei care maltratează animalele, au luat puţine măsuri împotriva acestor bestii. De cele mai multe ori au dat avertismente, mulţumindu-se cu garanţiile agresorilor că se vor cuminţi.
Caii, bătuţi şi lăsaţi cu orele în ger
Pe parcursul anului trecut, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a aplicat 11 amenzi celor care au chinuit animale. Aproape exclusiv, sancţiunile au fost date celor care şi-au bătut cu bestialitate caii. În alte zeci de cazuri, bestiile au scăpat doar cu avertismente.
Cel mai adesea nu au existat dovezi împotriva lor, oamenii care asistă la chinuirea unui animal refuzând aproape întotdeauna să fie martori pentru a se putea aplica amenda.
În alte cazuri, s-au aplicat doar avertismente pentru că cei care şi-au bătut calul au promis, suficient de credibil, că se vor cuminţi.
„Atitudinea unora este înfiorătoare. De exemplu, unii îşi bat calul pentru că acesta nu mai poate urca cu căruţa cu lemne la deal. Într-un caz recent, un căruţaş şi-a lăsat calul transpirat, venit de la pădure, opt ore în faţa crâşmei, cât el a stat acolo la băut. Afară erau – 15 grade Celsius, după încă o repriză de acest fel animalul este condamnat”, a arătat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
Cazuri înfiorătoare
În luna iunie a anului trecut, la Burla, un cal a fost pe punctul de a fi ucis în bătaie de mai mulţi romi. Scenele şocante au fost surprinse de doi tineri din Rădăuţi, care au filmat totul cu telefonul mobil.
Ilie Marcu, în vârstă de 16 ani, a luat în primire un cal pentru a-l testa. Însoţit de patru prieteni, tânărul a plecat la scăldat în apele râului Suceviţa. La întoarcere, calul a refuzat să mai tragă căruţa, motiv pentru care doi dintre romii l-au bătut cu sălbăticie cu biciul şi un ciomag. La un moment dat, animalul a căzut, dar nici atunci bestiile nu s-au oprit, continuând să-l lovească.
Aceştia au primit sancţiunea maximă prevăzută de legea 205/2004, privind protecţia animalelor, 600 de lei.
În luna octombrie, un cal a zăcut trei zile în zona Serpentinelor, legat cu o sârmă de gât şi unul din picioarele din spate pentru a nu fugi. Şi în acest caz, proprietarul animalului era tot un rom, Elvis Hagiu, în vârstă de 23 de ani.
Nu a dat un răspuns deloc plauzibil cu privire la motivul pentru care şi-a legat calul şi l-a abandonat.
Surpriza a venit când reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava au luat legătura cu Primăria pentru a transporta calul în adăpostul de animale din lunca râului Suceava.
Tânărul de etnie romă nu a fost sub nici un chip de acord cu acest lucru. A spus că îşi ia animalul acasă şi doreşte să-l îngrijească.
Astfel, după ce a primit câteva îngrijiri de urgenţă, animalul a ajuns din nou pe mâna celui care şi-a bătut joc de el. Romul nu a primit nici măcar o amendă, pe care oricum nu ar fi plătit-o.
Sute de reclamaţii privind maltratarea câinilor
Anul trecut, doctorul Petrea Dulgheru şi oamenii săi din teritoriu au primit sute de sesizări privind maltratarea patrupedelor canine.
Oamenii au dat telefon la DSVSA şi au sesizat fel de fel de barbarii la care au fost supuse animalele-câini otrăviţi, spânzuraţi, aruncaţi în canale, tot felul de fapte inumane.
În aproape toate cazurile, autorii ori nu era indicaţi, ori dacă erau numiţi, nu exista nici o dovadă împotriva lor. Plus că dacă ar fi existat dovezi incontestabile, nu s-ar fi putut aplica decât o banală amendă, de cel mult 600 de lei.
Singura soluţie viabilă pentru stoparea, măcar parţială, a acestui fenomen, ar fi trecerea faptelor de maltratare a animalelor sub sfera penalului. Numai atunci munca autorităţilor de a-i proba pe cei care îşi bat joc de animale ar putea avea vreun rost.
Primăria Rădăuţi, amendată pentru condiţiile de la Zoo
În luna noiembrie a anului trecut, inspectorii DSVSA au aplicat o sancţiune record pentru ţinerea animalelor în condiţii improprii. Primăria municipiului Rădăuţi, în calitate de administrator al parcului zoo din localitate, a fost amendată cu 20.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată pentru alimentaţia proastă oferită unor animale şi pentru condiţiile de adăpostire precare din toată grădina. În mod normal, dacă spaţiile de adăpostire a animalelor nu vor fi urgent extinse, grădina zoologică din Rădăuţi ar trebui închisă.
(12 ian 2008, 13:11:28