„Ieri, 8 ianuarie 2007, Dumnezeu a împlinit rugăciunea preoţilor din Arhiepiscopie: ÎPS Pimen a luat în seamă doleanţele preoţilor şi punând capăt răbdării Sale, a DESTITUIT pe cel care a fost sămânţa răului în eparhie: tov. Hrib Anton a fost trimis la plimbare! De aceea, conform rugăminţii ÎPS Pimen, toţi preoţii care au fost fraieriţi de acest individ şi l-au împrumutat cu bani, să depună în cel mai scurt timp la cancelarie declaraţie, pentru ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, individul Hrib Anton să fie obligat să restituie banii. La fel, părinţii stareţi şi egumeni care au de încasat bani de la acest individ, să raporteze de urgenţă”.
Acesta este unul din comentariile apărute pe pagina electronică a cotidianului „Monitorul de Suceava” la materialul „ÎPS Pimen a contestat în instanţă decizia CNSAS de poliţie politică”.
S-a dovedit, de fapt, un zvon care ulterior nu s-a confirmat. Contactat telefonic, ÎPS Pimen a spus că secretarul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Anton Hrib, este în concediu de odihnă.
Oricum, vestea că Anton Hrib nu mai este la muncă a ajuns rapid la urechile tuturor preoţilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. Chiar dacă nu a fost vorba de o eliberare din funcţie, aşa cum s-a crezut iniţial, faptul că Anton Hrib va lipsi mai multe zile de la serviciu s-a dovedit cea mai bună veste pentru reprezentanţii clerului. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor are un număr de 395 de parohii, 110 filii, 39 de mănăstiri şi 11 schituri şi un număr de 557 de preoţi.
Variante despre posibila ruptură dintre ÎPS Pimen şi Anton HribPlecarea intempestivă a lui Anton Hrib în concediu, după 10 ani în care nu a lipsit aproape deloc de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, are în spate şi altceva.
Mai multe persoane cu influenţă în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor spun că secretarul Anton Hrib ar fi avut o discuţie mai aprinsă cu ÎPS Pimen.
Este posibil ca această discuţie să fie legată, conform unor surse, de contestarea în justiţie a verdictului de poliţie politică dat lui ÎPS Pimen de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, în octombrie 2007.
Nu este exclus ca aceste zile de concediu să fie şi ultimele ca angajat ale lui Anton Hrib în postul de secretar al Arhiepiscopiei.
Nu în ultimul rând, un zvon potrivit căruia Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ar intenţiona să reducă la 75 de ani vârsta de pensionare pentru conducătorii de unităţi administrativ bisericeşti ar avea un impact direct şi la Suceava.
ÎPS Pimen a împlinit deja 78 de ani, iar o astfel de cutumă ar însemna venirea unui alt conducător în fruntea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Ori, Anton Hrib a fost colaboratorul de bază al lui ÎPS Pimen, plecarea ultimului fiind de natură să şubrezească şi locul deţinut de actualul secretar al Arhiepiscopiei.
Anton Hrib deţine funcţia de secretar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor de la înfiinţarea acestei structuri, adică din 1991.
(11 ian 2008, 11:11:55
Sunt asa de corupti si fara frica de Dumnezeu incat te intrebi daca chiar exista Dumnezeu.
Pai daca ei nu se tem de el care zic ca-L cunosc atunci dara ce sa te mai astepti de la un altul ....asa ca mine!