Proiectul de reconfigurare a zonei centrale a municipiului Suceava va fi supus dezbaterii publice la finalul lunii ianuarie.
Potrivit viceprimarului Angela Zarojanu, acest proiect, la care s-a lucrat mai bine de şase luni, va fi postat pe site-ul Primăriei şi la afişierul din faţa sediului instituţiei, cetăţenii având astfel posibilitatea de a analiza atât configuraţia actuală a zonei centrale a municipiului, cât şi propunerile pentru reconfigurarea acestei zone.
Concret, în prima etapă a realizării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) al centrului Sucevei, a fost întocmită o hartă actualizată a zonei centrale a municipiului reşedinţă de judeţ, care cuprinde nu doar centrul istoric, ci şi zona Primăriei.
Noua hartă urbanistică a Sucevei a fost comparată cu o serie de hărţi de la 1900, din care se vede clar că principalele artere de circulaţie sunt aceleaşi ca acum mai bine de 100 de ani.
Modul de aşezare a clădirilor recent apărute indică faptul că zona centrală va fi mutată înspre Primărie. Proiectul cuprinde un centru bipolar – unul istoric, cu Palatul Administrativ, Casa de Cultură, Palatul de Justiţie şi unul modern, cu Primăria Suceava, centrele comerciale ce vor apărea în zonă şi centrele imobiliare în curs de dezvoltare. Străzile de legătură vor avea funcţiuni mult mai complexe şi vor apărea mai multe sensuri unice.
În a doua parte a proiectului, care conţine mai multe propuneri de modificare urbanistică a Sucevei, va fi inclusă, dar numai după o dezbatere publică, şi o serie de modificări urbanistice ce urmează a fi puse în practică începând din acest an.
Planul Urbanistic Zonal al centrului Sucevei va fi corelat cu un alt proiect important, prin care Parcul Central din municipiu îşi va schimba complet aspectul. Viceprimarul Angela Zarojanu a explicat că Parcul Central va avea câteva puncte de atracţie în cele două fântâni arteziene ce vor fi complet reabilitate, în noua fântână ce va fi montată, în foişorul care va fi renovat, în troiţa şi în statuile din preajma parcului.
Vegetaţia din parc va fi formată din specii caracteristice zonei Sucevei, precum şi din specii rare: cimişir, dud plângător, stejar, tei, tuia, biotă, ulm, pin silvestru, jugastru, sălcioară, salcâm, magnolie albă, liliac, larice, carpen, corcodus, castan porcesc, fag roşu, frasin, brad argintiu, mesteacăn, molid, molid argintiu, tisa, paltin de câmp, paltin de munte, chiparos de California şi pin negru.
Pe partea dinspre bulevardul Ana Ipătescu va fi creată o perdea de verdeaţă care va izola fonic parcul.
(10 ian 2008, 11:12:46
din jurul magazinului Bucovina care arata deplorabil.
Bineinteles ca mai sunt si alte locatii.