Un grup de medici din Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava aduce, an de an, venituri consistente instituţiei la care sunt angajaţi.
Doctorii Ioan Miheţiu, Mihai Creţeanu, Doina Ganea Motan, Gabriela Creţeanu, Liliana Merchea şi Titel Cojocaru efectuează studii clinice sponsorizate de marile companii farmaceutice din lume, iar banii ajung integral la spital.
Tot spitalul beneficiază de aparatura şi de materialele care le sunt necesare medicilor pentru a-şi desfăşura activitatea de cercetare în bune condiţii.
Practic, medicii suceveni s-au aliniat colegilor lor din celelalte ţări europene şi din SUA care urmăresc eficacitatea şi „comportamentul” unor medicamente.
Primii care au început studii clinice la spitalul sucevean au fost neurologul Ioan Miheţiu şi cardiologul Mihai Creţeanu, în 1997.
„În toată lumea civilizată, marile companii farmaceutice sunt obligate prin reguli foarte stricte să aducă dovada eficienţei medicamentelor pe care le pun pe piaţă şi pot face asta cu ajutorul spitalelor clinice. În România studii facem noi, spitalele din Iaşi, Bacău, Buzău şi Focşani. Trebuie să mai încerci să şi dai ceva, nu numai să primeşti”, explică dr. Creţeanu implicarea sa în activitatea de cercetare.
Atât el, cât şi dr. Miheţiu lucrează cu voluntari, în 10 ani de lucru ajungând la o bază de 2000 de persoane. Voluntarii sunt persoane sănătoase, între 18-45 de ani, instruite şi foarte bine informate asupra activităţii la care participă. Conform dr. Creţeanu, majoritatea sunt studenţi sau foşti studenţi.
Echipa din Suceava, rol hotărâtor în intrarea pe piaţă a unui calmantUn alt medic care face studii clinice de circa 6 ani este oncologul Doina Ganea Motan. Ea spune că printre cele mai mari satisfacţii la acest capitol le-a avut în cazul a două medicamente pentru care studiile de la Suceava au avut un rol extrem de important.
De exemplu, un medicament calmant sub formă de spray, care înlocuieşte injecţiile cu morfină, a apărut pe piaţă numai după ce un studiu la care au participat şi sucevenii a arătat că este la fel de eficient ca şi morfina în calmarea suferinţei pacienţilor oncologici.
În lume au fost 20 de echipe medicale care au testat şi analizat produsul, cea de la Oncologia Spitalului de Urgenţă plasându-se pe locul trei în ceea ce priveşte importanţa rezultatelor.
Studiul a fost efectuat în 2002 şi anul trecut medicamentul a intrat pe piaţa americană. Din păcate, în Europa deocamdată se găseşte doar în Marea Britanie.
„Este o mare satisfacţie atunci când medicul şi spitalul sunt nominalizaţi în cele mai înalte foruri la prelucrarea ştiinţifică a rezultatelor studiilor respective”, a spus dr. Doina Ganea Motan.
Ea a arătat că nici un medic antrenat în studii nu primeşte vreun ban pentru ceea ce face, dar participă pe cheltuiala companiilor farmaceutice la congrese medicale sau la alte manifestări ştiinţifice, de regulă însoţit de unul sau doi dintre oamenii cu care lucrează.
Nici un medicament nu ajunge la pacient fără să fie testat pe omCinic spus, studiile clinice înseamnă testarea medicamentelor pe oameni de rase diferite, din zone diferite, pe criterii de vârstă, sex etc pentru că nicăieri în lume un produs farmaceutic nu ajunge pe piaţă fără astfel de teste.
„Nu este nimic rău, este o practică internaţională. Există criterii de monitorizare stabilite după standarde internaţionale, pacienţii au un consimţământ informat amănunţit, ştiu foarte bine despre ce este vorba şi se pot retrage oricând. Obiectivele majore pe care le urmărim sunt eficacitatea medicamentului şi toleranţa. Regulile pe care le respectăm sunt draconice şi nu ne permitem nici o greşeală”, a afirmat dr. Motan.
Cercetările doctorilor Miheţiu şi Mihai Creţeanu au fost plătite de companii din Germania, Austria, Grecia, Cehia, Spania, Suedia, Anglia şi Italia, ale dr. Gabriela Creţeanu de companii din Anglia, Franţa şi SUA, ale dr. Motan de companii din Marea Britanie, SUA şi Elveţia.
De anul trecut s-au implicat în astfel de studii medicii Mihai Ardeleanu, cu o companie din Suedia şi dr. Liliana Merchea pentru o firmă din Anglia.
Spitalul a extins numărul secţiilor autorizate pentru studii clinicePână în 2008 studii în domeniul medicamentului sunt autorizate să facă secţiile ATI, Boli infecţioase, Cardiologie, Diabet, Nefrologie, Neurologie, Oncologie, Psihiatrie şi Urologie, iar din acest an a fost aprobată şi autorizarea secţiilor Reumatologie şi Pneumoftiziologie.
Primii beneficiari ai studiilor clinice sunt pacienţii cărora li se adresează medicamentele testate, apoi spitalul prin fondurile pe care le câştigă şi care se ridică la peste 1-1,5 miliarde de lei vechi în fiecare an, dar şi medicii şi asistenţii implicaţi datorită accesului la informaţia medicală şi ridicării standardelor profesionale.
Personalul medical trebuie să fie obligatoriu vorbitor de limbă engleză şi să-şi probeze cunoştinţele, eficienţa şi rigoarea profesională pentru a fi selectat în echipă.
Cu banii obţinuţi numai în 2007 din studii clinice Spitalul de Urgenţă şi-a asigurat informatizarea integrală.
(10 ian 2008, 11:49:54