La judecata pământească. După ce Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a hotărât în cursul lunii octombrie a anului trecut că ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a făcut poliţie politică, iar contestaţia depusă la aceeaşi structură a fost respinsă pentru că înaltul prelat nu s-a prezentat la audieri, mai exista doar o singură posibilitate de a ataca decizia.
În cursul zilei de ieri, la Curtea de Apel Suceava s-a înregistrat contestaţia depusă în numele ÎPS Pimen vizavi de decizia CNSAS. Potrivit procedurilor care trebuie urmate în astfel de cazuri, următorul pas prevede că judecătorii care vor analiza această contestaţie trebuie să solicite dosarul de la CNSAS.
După ce toate documentele necesare vor ajunge la instanţă, judecătorii de la Curtea de Apel Suceava vor analiza în şedinţă de consiliu contestaţia depusă de înaltul prelat. Cu alte cuvinte, va fi vorba de o şedinţă secretă, la care vor avea acces doar părţile implicate direct.
În cursul zilei de ieri am încercat să aflăm şi punctul de vedere al ÎPS Pimen vizavi de contestaţia depusă la Curtea de Apel Suceava şi despre aşteptările arhiepiscopului. „Nu-mi amintesc”, acesta a fost singurul răspuns pe care înaltul prelat l-a oferit.
Din surse neoficiale, se pare că ÎPS Pimen nu ar fi contestat motivele pentru care CNSAS a decis că a făcut poliţie politică.
Justificarea din contestaţie este aceea că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor nu a primit în termenul legal citaţiile pentru a se prezenta la audieri la CNSAS, deşi membrii acestei structuri au afirmat că totul s-a făcut ca la carte.
ÎPS Pimen, turnător şi la Securitate şi la DIE
CNSAS a stabilit că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică şi că a dat mai multe note informative.
Potrivit datelor furnizate de CNSAS, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe (DIE), având numele conspirative „Sidorovici”, respectiv „Petru”.
"Există informaţii grele despre ÎPS Pimen, despre misiunile din ţară şi din străinătate la care participa", au mărturisit surse din cadrul CNSAS.
În perioada 1976-1977 actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a urmat cursuri de specializare la Universitatea din Koln, pentru ca în 1977 să îndeplinească misiuni în cadrul Arhiepiscopiei misionare ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada. La Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim s-a aflat în anii 1978-1979, iar ulterior a revenit în ţară. La 10 ianuarie 1982, arhimandritul Pimen Zainea este ales de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul “Suceveanul". Este hirotonit întru arhiereu, cu prilejul hramului Mănăstirii "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava, la 24 iunie 1982 de către ÎPS Mitropolit Teoctist Arăpaşu al Moldovei şi Sucevei.
De pe 24 ianuarie 1991, PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.
( 9 ian 2008, 11:55:44