Alerta autorităţilor sanitar veterinare, privind pericolul pe care îl reprezintă vulpile turbate, se menţine şi în 2008. O vulpe care a intrat, în plină zi, în curtea unui gater din oraşul Broşteni, fiind omorâtă ulterior cu un ciomag de unul dintre muncitori, a fost diagnosticată cu rabie.
Totul s-a întâmplat la finele anului trecut, în preajma Crăciunului, însă confirmarea că vulpea era turbată a venit abia la începutul acestei săptămâni, după finalizarea analizelor de laborator.
La fel ca mai toate animalele sălbatice, vulpea nu se apropie niciodată de oameni. În acest caz, animalul turbat a ignorat prezenta oamenilor din curte, pericolul fiind iminent.
“Specialiştii epidemiologi si cei de la inspecţie şi control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava s-au deplasat în teritoriu pentru investigaţii şi pentru stabilirea celor mai eficiente măsuri pentru a preîntâmpina difuzarea bolii din focar şi eventuala contaminare a altor animale şi a persoanelor”, a declarat Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
În zonă, pe o rază de câţiva kilometri, se va instaura un program de măsuri care va include vaccinarea obligatorie a tuturor speciilor de animale receptive la virusul turbării.
Focarele de rabie, unul după altul
Anul trecut, în judeţul Suceava, s-au înregistrat 15 focare de turbare. Faţă de anii precedenţi, când se înregistrau patru-cinci cazuri pe an, este vorba de o adevărată explozie a cazurilor de rabie.
Sanitar veterinarii pun aceste probleme pe seama înmulţirii excesive a vulpilor, principalul purtător al bolii.
Dacă în 2006, în judeţ era estimată prezenţa a 1250 de vulpi, în 2007 numărul lor era de cel puţin 1950. De câteva luni de zile, vânătorii au demarat o campanie de împuşcare a vulpilor din judeţ.