În uniforme de oameni ai legii în cea mai mare parte a timpului, câţiva dintre poliţiştii şi jandarmii din Suceava urcă pe scenă în zilele libere.
Unii cântă pe la nunţi sau onomastici, alţii pe la evenimentele importante organizate în municipiul Suceava, în timp ce un altul a ajuns chiar vedetă naţională, apărând frecvent la posturile de televiziune naţionale şi având deja scoase pe piaţă patru albume.
Toţi se împart cum pot între meseria de om al legii şi pasiunea pentru muzică, cel puţin la nivel declarativ, prima fiind prioritară.
Agent principal, solist de muzică populară
Cel mai titrat dintre toţi artiştii care activează în haina de om al legii este agentul principal Marius Zgâianu, din cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Suceava.
Agentul este un cunoscut solist de muzică populară, piesele sale fiind ascultate în toată ţara. Are scoase pe piaţă trei albume de muzică populară şi un DVD cu videoclipurile sale, în timp ce un al patrulea material discografic urmează a fi lansat în cel mai scurt timp.
Se laudă cu apariţii la Etno TV, TVR, Favorit TV şi Antena 1. Chiar în această perioadă un clip al uneia dintre piesele sale „De o săptămână beau”, este difuzat zilnic pe posturile de profil.
Chipiu vs. căciulă de scenă.
În condiţiile în care are concerte prin toată ţara, tânărul împacă cu greutate meseria cu pasiunea, însă spune că, renunţând la orice alte activităţi, reuşeşte să se descurce.
„Am noroc că lucrez doar schimbul I de luni până vineri, aşa că aproape la fiecare sfârşit de săptămână plec la concerte, care se desfăşoară peste tot în ţară. E adevărat că uneori muzica îmi mănâncă timp şi din zilele de lucru, însă atunci apelez la colegi, care mă mai înlocuiesc”, spune agentul principal.
Despre noul album, pe care îl va lansa cât de curând, artistul spune că va conţine 18 piese, vesele, din Bucovina de munte, cum îi place lui să spună. Poliţistul a cântat câteva piese şi la concertul de Revelion din centrul Sucevei din acest an, ceea ce reprezintă o mândrie mare pentru el. A ţinut să ne spună că are şi un site pe care poate fi găsit, www.mariuszgaianu.ro.
Jandarmul trompetistPlutonierul major Marius Văleanu, în vârstă de 36 de ani, angajat în cadrul Jandarmeriei, asigură ordinea interioară în sediul Parchetelor din Suceava.
Marea lui pasiune este însă muzica, fiind un înflăcărat cântăreţ la trompetă. Dobândind pasiunea pentru muzică din primele clase primare, Marius Văleanu a urmat cursurile unei şcoli populare de artă, după care, atras de muzica de fanfară cu specific militar, a ales Liceul Militar de Muzică din Bucureşti.
A urmat Şcoala Militară de Subofiţeri de Muzică, de unde, deja trompetist de primă mână, a fost repartizat la Garnizoana Botoşani, unde a fost încadrat ca subofiţer muzicant.
Din 1992 până în 2005, a participat cu fanfara din Botoşani la cele mai importante evenimente din Suceava şi Botoşani, printre altele întâmpinându-i pe foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.
Cântă în Fanfara Primăriei
Venit din 2005 la Jandarmeria Suceava, fără a mai avea în sarcinile de serviciu cântatul la trompetă, Marius Văleanu nu a renunţat la marea sa pasiune. A devenit colaborator al Fanfarei Primăriei, cu care a participat la cele mai importante evenimente ale urbei.
Nu ascunde că activează şi într-o formaţie cu care, atunci când timpul îi permite, cântă pe la nunţi, botezuri şi tot felul de petreceri. Se laudă şi cu multe apariţii la TV, unde a cântat împreună cu soliste de marcă ale muzicii populare, precum Sofia Vicoveanca, Irina Loghin sau Daniela Condurache.
„Nu ştiu dacă aş putea vreodată să mă las de cântatul la trompetă. Atâta timp cât pasiunea nu îmi afectează munca, care rămâne pe primul plan, nu cred că cineva îmi poate reproşa ceva”, ne-a mărturisit plutonierul major.
Jandarm operativ, saxofonist în timpul liber
Sergentul major Vasile Reuţ are 34 de ani şi lucrează ca jandarm operativ. Intervine la situaţiile de urgenţă, inundaţii, alunecări de teren etc, şi are aproape zilnic de lucru cu infractorii din stradă.
Pasiunea vieţii sale este însă saxofonul. În perioada 1987 – 1991, a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă Suceava, avându-l ca profesor pe Leonard Zamă.
Ne-a arătat mândru carnetul de note, cu 10 pe linie, ca dovadă a faptului că a fost un elev emerit.
Când a terminat şcoala a ales totuşi să devină jandarm, considerând această meserie de viitor pentru el.
Nu a renunţat totuşi la pasiunea din tinereţe: saxofonul. „Din anul 1998 colaborez cu trupa „Reflex” din Şcheia. Cântăm pe la tot felul de evenimente, iar acest lucru mă face să mă simt împlinit şi din punct de vedere muzical”, ne-a spus sergentul major.
Plutonierul îndrăgostit de chitară
Şi plutonierul adjutant Gicu Blanaru, jandarm la unul din punctele de acces din Palatul Justiţiei Suceava, are înclinaţii artistice. Marea sa pasiune este chitara, cu care interpretează muzică folk autentică.
A început să cânte la chitară din clasa a VIII-a, iar apoi, peste tot pe unde viaţa l-a dus, a pus bazele unor formaţii muzicale.
A încropit grupuri muzicale şi la liceu, şi în armată, mai târziu şi la Şcoala Militară de Poliţie Câmpina.
Îşi aduce aminte că a fost distins cu locul 1 pe judeţ de către cenaclul Flacăra, la mijlocul anilor 80, şi nu poate uita de formaţia „Fără nume”, pe care el a înfiinţat-o la Câmpina.
Şi în perioada sărbătorilor recent încheiate a avut în program câteva mini concerte date pentru colegi, şi speră să pună, şi în cadrul Jandarmeriei Suceava, bazele unei formaţii cu care să cânte la diferite evenimente.
Toţi artiştii în uniformă se bucură de sprijin din partea şefilor lor, aceştia mândrindu-se cu ei şi specificând că nu au nimic împotriva pasiunii lor, atâta timp cât aceasta nu le afectează munca de zi cu zi.
( 8 ian 2008, 11:06:09