Dacă înainte de sărbători bazarul din Suceava era un adevărat furnicar, iar oamenii se călcau în picioare pentru a-şi umple genţile cu tot felul de produse, de la îmbrăcăminte, la alimente şi jucării pentru copii, după sărbători, lucrurile s-au schimbat radical.
Gerul Bobotezei i-a ţinut pe oameni departe de cumpărături. Ieri, comercianţii din bazar, înfofoliţi în cojoace, cu câte două căciuli pe cap, unii înfăşuraţi în pături, alţii ţintuiţi în scaune cu fulare până la ochi şi fâşuri groase, aşteptau cumpărătorii.
Din păcate, sucevenii nu s-au arătat interesaţi de cumpărături. Foarte puţini oameni au ales ca în ziua de Bobotează să dea o raită prin bazar.
Mai mult, cei care erau prezenţi priveau doar de la distanţă produsele expuse, vorba unui comerciant „azi au venit doar într-o plimbare, de poftă de mâncare, nu au de gând să cumpere nimic”.
În bătaia zăpezii viscolite
Chiar dacă cumpărători nu prea erau în bazar, majoritatea comercianţilor erau la datorie. Cei mai mulţi patroni şi-au trimis la muncă angajaţii.
Unii s-au gândit să le dea şi diurnă, câte 3 sau 4 lei pentru un ceai sau o cafea. Alţii s-au plâns că îngheaţă de frig fără ca cineva să le întindă un ceai cald.
„Dacă vrem să ne încălzim, venim cu termosul cu cafea de acasă sau ne luăm din banii noştri. Oricum, trebuie să stăm la program cel puţin până la ora 12:00, 13:00. Vineri şi sâmbătă au fost minus 22 de grade Celsius şi am crezut că îngheţăm de frig. N-a fost nici lume la cumpărături şi am îngheţat degeaba”, ne-a spus Mariana Gălan.
Colega ei, Alina Sumanaru, ne-a povestit că este inuman să lucrezi la aşa temperaturi scăzute. „În curentul care este de la apa Sucevei, în bătaia zăpezii viscolite, mâinile îmi îngheţaseră în mănuşi şi am fost nevoită mereu să dau zăpada jos de pe produse, cu o mătură... Îngrozitor!”.
Dafina Ştirbăţ, în vârstă de 27 de ani, ne-a povestit că are un şef atent, care le dă angajaţilor bani de ceaiuri şi cafele. Acesta le-a scurtat programul de lucru în zilele friguroase.
Un alt comerciant, care vindea perdele, ne-a spus că se aşteaptă ca în luna ianuarie să nu aibă vânzări, dar că „şi-a scos pârleala” în decembrie.
Câştigurile cele mai mici din an
Petrişor Vladimir are propria afacere în bazar şi s-a obişnuit şi cu frigul. Îmbrăcat bine şi cu speranţa că poate cineva mai este interesat să-şi schimbe ceva prin casă, omul nu lipseşte din bazar decât lunea, când este închis.
Pe Rodica Gâză am găsit-o aproape îngheţată. Ea a dorit să o scutească pe nora sa (care are chioşcul în bazar) de frigul năprasnic şi a stat zilele acestea în bazar. Dacă sâmbătă a vândut ceva lucruri în valoare de 40 de lei, ieri femeia abia aştepta să treacă timpul să plece acasă. Nimeni nu i-a solicitat nici un produs expus, deşi avea la vânzare şi haine de iarnă. Nici mănuşile nu prezentau interes pentru cumpărători, deşi comercianţii trăgeau de trecători, poate, poate, le trezeau interesul cu mănuşile îmblănite, de toate culorile şi mărimile.
Ne-am oprit şi la un chioşc unde se vindea cafea şi ceai. Comerciantul ne-a spus că este una dintre cele mai slabe perioade din an. Chiar dacă este frig şi se crede că lumea bea mai multe lichide calde, totuşi, dacă nu sunt cumpărători, nu este nici vânzare.
Munca în bazar, „boală curată”
Am întâlnit şi curajoşi. Oameni care n-au ţinut cont de gradele cu minus de afară şi care au probat costume sau haine groase, dezbrăcându-se până la tricou, preţ de câteva minute.
Alţii ne-au spus că au tras o fugă în bazar tocmai pentru că ştiau că este mai liber. „Am luat agheasmă de la biserică şi în drum spre casă, stau în Burdujeni, am zis că aş putea să trec şi prin bazar. Aveam nevoie de un covor”, ne-a povestit Angela Văidean.
Chiar dacă vremea este în încălzire uşoară, comercianţii din bazar sunt convinşi că vor avea în această lună cele mai mici câştiguri.
Majoritatea ne-a spus că munca în bazar este „boală curată” (chiar şi cei care au chioşc în hala amenajată de Primărie, dar prin care bate vântul mai ceva ca printre chioşcurile din afara halei), dar din asta trăiesc şi nu au altă alternativă.
( 7 ian 2008, 11:46:08