Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O altă lume

„Blocul groazei” sau lupta cu gerul şi mizeria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele 140 de familii din blocul 48A, de pe strada Mărăşeşti, din municipiul Suceava, nu au căldură de trei ani şi, majoritatea, au supravieţuit cu greu gerului din ultimele zile.

La fel ca şi în anii trecuţi, cei mai norocoşi locatari ai „blocului groazei” şi-au petrecut sărbătorile înfofoliţi, în jurul flăcării de la aragaz sau lângă un reşou aflat mereu în priză.

Cei mai puţin norocoşi au întâmpinat Crăciunul şi Anul Nou zgribuliţi de frig, deoarece nici măcar nu şi-au permis să se gândească la a folosi gazul din butelie sau curentul electric pentru a-şi încălzi locuinţa.

„Rău-platnicii ar trebui evacuaţi”

Oricine intră în blocul 48A, cunoscut de suceveni ca „blocul groazei”, deşi se află în zona centrală a municipiului Suceava, este întâmpinat cu răceală, şi la propriu, şi la figurat.

Iarna, gerul este la putere atât pe casa scării, cât şi în cele mai multe locuinţe. Cei mai mulţi locatari refuză să mai vorbească despre lipsa căldurii şi a apei calde, pe motiv că s-au săturat ca „ziarele şi televiziunea să treacă prin bloc, să pozeze şi să filmeze, fără să se întâmple nimic”.

Alţii sunt revoltaţi de faptul că autorităţile încearcă scutirea de datorii a rău-platnicilor din blocul 48A, când, de fapt, aceştia ar trebui evacuaţi.

Sătulă de reproşurile vecinilor certaţi cu bunul simţ, dar prieteni pe vecie cu alcoolul, o doamnă proprietar al unui apartament din acest bloc, vorbeşte, cu lacrimi în ochi, despre oamenii „normali” din „blocul groazei”, cărora li se pare firesc să-şi plătească lunar datoriile pentru ceea ce au consumat.

„Nu înţeleg de ce se spune că locuim în „blocul groazei” când facem eforturi să trăim ca nişte oameni normali. Nu chiriaşii Primăriei sunt de vină pentru situaţia în care se află blocul în care locuim. Sunt proprietari care au fost lăsaţi să consume şi să nu plătească”, este de părere femeia, care vede un lucru absolut normal ca, atunci când îţi primeşti salariul, să îţi achiţi mai întâi datoriile.

Tencuiala cade din cauza umezelii

Elena Mironescu locuieşte împreună cu soţul şi cei trei copii într-o cameră de 11 metri pătraţi.

Deşi sunt chiriaşi ai Primăriei Suceava, în tomna anului 2007, au decis să renoveze garsoniera şi au văruit pereţii pentru a estompa din imaginea sumbră a locuinţei. Venirea iernii a făcut zadarnică munca familiei Mironescu, deoarece condensul provocat de temperaturile scăzute a transformat pereţii camerei într-o veritabilă peşteră.

Femeia în vârstă de 30 de ani povesteşte că se descurcă greu cu cei 200 de lei pe care îi primeşte ca angajat la firma de salubrizare din Suceava. Astfel, datoriile către asociaţia de proprietari au crescut la 800 de lei.

Datorii de 130.000 de lei la Termica

Cu toate acestea, familia Mironescu nu este, nici pe departe, pe lista rău-platnicilor din blocul 48A, unde există proprietari care au adunat, în câţiva ani, datorii de peste 5.000 de lei. De altfel, datoriile mari către societatea Termica au determinat ca locatarii din „blocul groazei” să nu mai beneficieze de căldură de mai bine de trei ani.

Potrivit administratorului Asociaţiei de proprietari nr.73, Elena Rusu, datoriile către Termica se ridică la valoarea aproximativă de 130.000 de lei, din care 63.851 lei reprezintă nivelul efectiv al datoriilor, iar 67.239 lei sunt penalităţile acumulate. Aceasta a precizat că o parte din datorii s-au acumulat şi ca urmare a delapidărilor făcute de fostul administrator, în urma căruia „s-a evaporat” aproape un miliard de lei vechi, cazul fiind în prezent cercetat de Serviciul de Investigare a Fraudelor. Până la rezolvarea acestui dosar, Elena Rusu va solicita acestui serviciu o adeverinţă din care să reiasă că se efectuează cercetări cu privire la această delapidare, adeverinţă cu care administratorul speră să înduplece conducerea Termica pentru a furniza totuşi încălzire în blocul 48A.

Condiţii de trai ca în Evul Mediu

Fără încălzire şi fără apă caldă. Aşa sunt obişnuiţi să trăiască oamenii din blocul 48A. Baie se face foarte rar, pe la prieteni sau la centrala termică din apropiere. Igiena este mai mult decât precară şi se rezumă la spălatul mâinilor cu apă rece şi, poate, la spălatul pe cap cu apă încălzită pe aragaz sau pe reşou.

Toaletele sunt focare de infecţie, vara mirosind a urină, iar iarna având pereţii îngheţaţi. Hainele se spală în lighean, cu apă rece, pentru că nimeni nu îşi permite să facă nici un fel de risipă.

Datoriile către ACET, pentru apa rece consumată, au ajuns la 3.145 lei, mult mai puţin comparativ cu cele 50.000 de lei datorii înregistrate în primăvara anului 2006, când a fost sistată, pentru zece luni, furnizarea apei potabile.

Nici văzut de departe, blocul 48A nu te tentează să îl vizitezi. Faţada dinspre stradă a fost renovată, în timp ce cea din spate se desprinde bucată cu bucată, cărămizile roşii din structura de rezistenţă a blocului fiind dezgolite.

Geamurile de pe coridoare sunt sparte, iar iarna vântul şi zăpada îşi fac loc fără nici o oprelişte.

Fonduri externe pentru reabilitarea clădirii

Primăria Suceava face o nouă încercare pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locatarilor din blocul 48A, iniţiind discuţii de principiu cu Asociaţia Habitat pentru Umanitate privind posibilităţile de atragere de fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri.

Blocul 48A este format din 140 de locuinţe, 80 dintre acestea fiind reabilitate cu fonduri guvernamentale.

Restul de 60 de locuinţe sunt într-o stare avansată de degradare, fondurile externe pe care le-ar putea aduce parteneriatul cu Asociaţia Habitat însemnând o şansă unică pentru reabilitarea lor.

Primăria Suceava deţine în proprietate 12 locuinţe din acest imobil, locuinţe care găzduiesc chiriaşi ai municipalităţii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Blocul groazei” sau lupta cu gerul şi mizeria.
 Vizualizări articol: 2101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Blocul groazei” sau lupta cu gerul şi mizeria3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pentru ADINA trimis de
( 7 ian 2008, 14:40:06
ai fost cu adevarat in acest bloc.S-au te-ai uitat de afara si ti-ai dat cu parerea.Afla ca din totdeauna in acel bloc au stat doar alcoolici si infractori din cea mai joasa speta.Blocul ala a fost mutat dintr-o propietate in alta de 6 ori insa cu totii am fi de acord sa fie aruncat in aer.Dupa ce acest bloc nu va mai fi, nu se va mai bate in piept nici termica cu lucraile de zeci de miliarde si nici primaria cu "am dat atatea locuinte sociale"

2.   CEVA DE FACUT trimis de
( 7 ian 2008, 14:48:05
Asa erau probleme si la Caminul de langa Petru Rares actual studentesc, acele persoane au fost mutate aici.Nu se putea trece cu ani in urma prin acea zona.
3.   Pentru leo trimis de
( 7 ian 2008, 16:38:13
esti total neinformat.documenteaza-te

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte