Nesfârşitele controale organizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Suceava pentru a se stabili dacă ţăranii care vor să primească bani de la U.E. au declarat în cereri suprafeţele de teren pe care le au în realitate, vor intra, de luni, în ultima şi cea mai dificilă etapă.
În doar ceva mai mult de 10 zile, până pe 20 ianuarie, echipele de control au misiunea de a verifica în teren declaraţiile a 404 din cei aproximativ 40.000 de ţăranii din cele 37 localităţi montane ale judeţului care au depus cereri pentru a primi subvenţiile europene.
Cum procesul nu poate fi amânat nici măcar cu o zi, toate controalele şi rezultatele trebuind obligatoriu finalizate până la începutul lui februarie, când se vor vira mult aşteptatele subvenţii, cele zece echipe de control au o misiune extrem de dificilă, mai ales dacă avem în vedere cantitatea abundentă de zăpadă căzută în toată zona de munte a judeţului.
„Este clar, în unele zone, accesul cu autoturismele şi chiar cu maşinile de teren va fi imposibil. Cum parcelele selectate de la Bucureşti pentru control în teren trebuie obligatoriu măsurate, vom avea nevoie de săniile localnicilor, de utilaje forestiere, iar, unde va fi cazul, ne vom deplasa şi pe jos”, a declarat Neculai Perju, şeful Agenţiei de Plăţi Suceava.
Sprijin de la colegii din Botoşani
Cele zece echipe de control ale APIA Suceava au la dispoziţie, pentru deplasările în teren, opt autoturisme şi patru maşini de teren. Cum este aproape imposibil ca angajaţii din Suceava să facă faţă volumului atât mare de muncă, s-au făcut deja demersuri pentru ca echipele de control de la APIA Botoşani să vină la Suceava pentru a acorda ajutor.
Cum la Botoşani nu există localităţi incluse în zonele de munte (considerate defavorizate) sunt şanse mari ca APIA Bucureşti să aprobe mutarea la Suceava echipelor de control din judeţul vecin.
Subvenţie dublă pentru ţăranii de la munte
Pentru ţăranii din zonele de munte, sprijinul oferit de UE este de 100 de euro la hectarul de teren, dublu faţă de valoarea subvenţiei pentru agricultorii din celelalte zone. De aceea, controalele trebuie să fie riguroase, iar unde se constată că solicitanţii au minţit în cererile pe care le-au declarat pe propria răspundere (suprafaţa de teren existentă în realitate fiind mai mică decât cea din hârtii, ori chiar inexistentă), se va lua măsura scoaterii lor de pe listele eligibile.
Toate măsurătorile din teren se fac în prezenţa proprietarului, care, funcţie de actele pe care le deţine, poate demonstra sau nu dacă eroarea pleacă de la el ori de la un alt proprietar de teren din zonă.
( 5 ian 2008, 16:08:54