Un medic chirurg de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava, dr. Marcel Bostan, este acuzat de ucidere din culpă, după moartea unui pacient pe care l-a operat de două ori în decurs de o săptămână, prima intervenţie chirurgicală fiind pentru o banală apendicită, iar următoarea pentru o ocluzie intestinală.
Familia victimei a cerut Poliţiei o expertiză medico-legală care să stabilească exact cauza morţii.
“Vreau să aflu adevărul. Dacă se va dovedi că medicul e nevinovat, mă împac cu ideea. Dar în cazul în care a greşit, prin acest demers aş putea proteja alţi oameni, să nu moară la fel ca el”, a declarat, ieri, Ion Adochiţei, cumnatul bărbatului decedat.
A lăsat în urmă doi copii minori
Marcel Sorohan, în vârstă de 39 ani, din satul Stamate, comuna Fântânele, tată a doi copii minori, a murit în după-amiaza zilei de 1 ianuarie 2008, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava, unde a fost internat cu dureri abdominale puternice şi stare de rău general, în data de 22 decembrie, zi în care a şi fost supus unei intervenţii chirurgicale de apendicită, efectuate de medicul Bostan.
Pe data de 29 decembrie, starea sa înrăutăţindu-se vizibil, bărbatul a suferit o a doua operaţie, de data acesta pentru o ocluzie intestinală, realizată cu participarea aceluiaşi medic.
Familia apreciază că nu este exclus ca Marcel Sorohan să fi murit cu zile, în condiţiile în care acesta a acuzat şi anterior internării din data de 22 decembrie dureri abdominale acute, prilej cu care a şi făcut o vizită la spital, dar a fost trimis înapoi acasă după o simplă examinare medicală în regim de urgenţă.
Mai mult, potrivit rudelor, medicul Bostan, care a practicat ulterior cele două intervenţii chirurgicale - prima singur, iar următoarea în echipă cu alţi specialişti - a ştiut de la început de ce anume suferă victima, iar diagnosticul nu a fost unul care să pună probleme deosebite.
În plus, acelaşi doctor nu a informat corect membrii familiei despre situaţia pacientului şi despre evoluţia stării acestuia, fapt care a fost perceput ca fiind şi mai grav, în contextul unui sistem sanitar peste care aplanează un sentiment generalizat de neîncredere.
Radiografia morţii
„În noaptea de 6 spre 7 decembrie, l-au luat cu Salvarea de la domiciliu şi l-au dus la Spitalul Judeţean Suceava. I s-a făcut o radiografie la Unitatea de Primire a Urgenţelor, dar i s-a spus că nu are nimic. I s-a făcut un calmant şi a fost lăsat să plece acasă. El ştia că suferă de apendicită şi că are bride, o leziune care ştrangulează intestinul, a aflat în urma unui consult pe care l-a efectuat recent în Grecia. Acolo ar fi trebuit de fapt să se opereze, dar el a preferat să o facă în Suceava fiindcă aici avea asigurare medicală. Medicii greci i-au spus că nu este ceva foarte grav, dar se impune o intervenţie chirurgicală”, declară Ion Adochiţei.
Atitudine suspectăRudele lui Marcel Sorohan spun că se aşteptau ca ulterior internării din data de 22 decembrie totul să decurgă normal fiindcă, deşi erau conştienţi de starea gravă în care a ajuns între timp bărbatul, nu se putea vorbi de o situaţie disperată.
Familia victimei îl suspectează pe doctorul Marcel Bostan, cel care a efectuat singur prima operaţie şi a participat la a doua, de o posibilă culpă medicală, din cauza comportamentului adoptat de acesta pe toată perioada în care l-a avut în grijă.
„După prima operaţie, de apendicită, doctorul Bostan nu a mai avut nici o iniţiativă. Toate demersurile ulterioare s-au făcut la sugestia noastră. Doctorul Bostan ştia că are şi bride şi ne întrebăm de ce nu a rezolvat această problemă în timpul primei intervenţii. A făcut-o pe a doua, împreună cu alţi doctori, după o săptămână, de-abia după ce ne-am sesizat noi cu privire la starea lui. Tot la sugestia noastră, a acceptat ideea unui transfer la o clinică din Iaşi. Nu s-a mai realizat acest lucru fiindcă ne-am convins, din discuţiile pe care le-am avut cu mai multe cadre medico-sanitare, că nu este transportabil. După a doua operaţie a început să se umfle, dar a trebuit să ne interesăm tot noi despre ceea ce se poate face. A fost propusă, dar nu de către el, o şedinţă dializă, care s-a şi făcut. Când încercam să discutăm cu el despre starea bolnavului, rămânea minute în şir, cu capul plecat, fără să scoată un cuvânt”, afirmă Ion Adochiţei.
Culpă medicală sau neşansă?
Familia îl suspectează pe doctorul Marcel Bostan de culpă medicală şi declară că în funcţie de rezultatele necropsiei va lua o decizie. Rudele susţin că chirurgul a făcut erori medicale, pe care a încercat să le ascundă pentru a nu fi acuzat de moartea lui Marcel Sorohan.
De cealaltă parte, medicul Marcel Bostan a refuzat să se apere, precizând doar că din punctul său de vedere şi-a făcut corect treaba. „Nu-i nici o culpă medicală, duduie. A fost o vorbă aruncată de cineva, care s-a amplificat. N-am nimic de spus, nu comentez cazul în presă. Din punctul meu de vedere mi-am făcut bine treaba, dar aşa-i în meseria asta”, a fost singura declaraţie a medicului reclamat.
La rândul lor, superiorii pe cale ierarhică ai doctorului Bostan au anunţat că se abţin de la comentarii până când nu adună toate elementele necesare.
„Aştept rezultatul necropsiei şi rapoartele medicului învinuit pentru a mă pronunţa. Deocamdată, tot ce pot să spun este că, din primele verificări, a reieşit că pacientul a fost îngrijit corect”, a precizat doctorul Sorin Hâncu, şeful secţiei de Chirurgie Generală.
Culpă medicală sau neşansă, la această întrebare vor avea de răspuns medicii legişti în acest zile, în cazul lui Marcel Sorohan.
( 4 ian 2008, 11:32:10