Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 4 ian 2008 - Anul XIII, nr. 2 (3683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pasiune

În universul unui multicolecţionar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Artistul plastic sucevean Anghel-Vasile Siminiuc, binecunoscut publicului mai ales pentru ciclul său de lucrări (realizat în mai multe serii picturale şi grafice) intitulat „Suceava veche”, este un pasionat multicolecţionar.

Atelierul său, în care permanent pot fi văzute pe şevalete, în diferite stadii de execuţie, două-trei lucrări, etalează totodată diverse obiecte, care fac parte din mai multe colecţii specializate.

Fie că este vorba de piese de ceramică utilitară sau decorativă, argintărie, arme de panoplie, piese de podoabă sau numismatică, toate configurează împreună un cadru domestic, un ambient estetic care, aşa cum mărturiseşte el, îl „stimulează creativ”.

Veche şi constantă preocupare.

Faptul că aceste obiecte se circumscriu unor colecţii relevă o veche şi constantă preocupare a artistului plastic sucevean.

Anghel-Vasile Siminiuc, care este membru al Secţiei Suceava a Societăţii Numismatice Române, unde ocupă de mai mulţi ani funcţia de secretar, a început într-adevăr cu colecţionarea de monede, dar şi-a amplificat pe parcurs pasiunea de colecţionar prin achiziţionarea unei extrem de diverse geme de obiecte, cu precădere din cele impropriu numite „antichităţi”.

Îşi aminteşte că, june învăţător fiind şi făcând naveta la Zvoriştea, scurtându-şi drumul printr-un lan de porumb, a văzut, scoasă la suprafaţă din pământ de lama plugului sau de sapa vreunui gospodar, o monedă „mâncată” de vreme, care, supusă unei atente examinări, s-a dovedit a fi o valoroasă piesă bizantină.

Aşa i s-a stârnit interesul pentru numismatică şi a început să mai caute în zonă, mai ales că locului, cuprins între Zvoriştea şi Poiana Călugăreni, i se spunea „La Comori”.

Era un perimetru cercetat şi de istoricii suceveni Emil Ioan Emandi şi Mircea Ignat, pe care i-a şi cunoscut cu acest prilej şi cu care s-a însoţit apoi în nou înfiinţata secţie locală a Societăţii Numismatice Române.

Obiecte achiziţionate ca piese de decor.

Alături de numismaţi se aflau însă şi alţi oameni cu preocupări interesante, de la istorici preocupaţi de heraldică, la filatelişti şi anticari. A început şi el să strângă diverse obiecte, multe dintre ele achiziţionându-le doar pentru că îi plăceau ca piese de decor.

Aflându-se în vizită la un amic a remarcat un obiect deosebit, un vas de cositor pe care prietenul său a spus că l-a găsit pe ogor.

Vasul oriental, de fapt un ibric lucrat manual, cu ornamente şi inscripţii caligrafice în limba arabă, se află acum în propria lui colecţie.

Treptat numărul pieselor colecţionate a crescut; s-au adunat astfel obiecte de ceramică populară specifice diverselor zone geografice, piese utilitare şi decorative din metal de o infinită varietate, de la vase şi sfeşnice la suporturi de călimări, felinare şi lămpi, arme de panoplie, ceasuri sau diverse obiecte de podoabă (brăţări, coliere, pandantive), cu care şi-a înzestrat atelierul, locul în care îşi petrece timpul dedicat creaţiei.

Formulă inedită de exprimare plastică.

Dar, dacă pentru alţi pasionaţi piesele achiziţionate au doar rolul de a întregi colecţiile sau de a contribui la înnobilarea cadrului intim particular, la Anghel-Vasile Siminiuc obiectele de colecţie devin motive artistice în lucrările de pictură.

Prin naturile sale statice multe din piesele de colecţie ne-au devenit, multora dintre noi, deja familiare. Samovare şi ceainice, sfeşnice sau piese delicate din porţelan, ceasuri de masă baroc ornamentate sau argintărie domestică constituie motive tratate pictural.

Mai recent, artistul le-a găsit şi altă utilitate. Piesele de dimensiuni mici, cu precădere monedele, ceasurile de mână sau obiectele de podoabă sunt încorporate în lucrări decorative.

Într-o serie de lucrări grafice cu tematică astrologică, elementele simbolice ale Zodiacului sunt realizate din astfel de piese.

O formulă originală, estetică şi care adaugă un plus de valoare prin chiar valoarea intrinsecă a pieselor încorporate în aceste lucrări.

Anghel-Vasile Siminiuc dă astfel dovadă de ingeniozitate prin aceste creaţii artistice în care îmbină pasiunea de colecţionar cu o formulă de exprimare plastică inedită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În universul unui multicolecţionar.
 Vizualizări articol: 1207 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
În universul unui multicolecţionar4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ??? trimis de
( 5 ian 2008, 09:16:24
Acst Siminiuc este, ca si tine dl ziarist, un pic de impostor in plastica.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Vită în sos tomat 4 porţii - 80 minute 600g carne de vită600g roşii600g ţelină500ml supă de legume (sau din cub concentrat)25g unt1 linguriţă boia iute± sare, piper Preparaţi supa de legume şi când începe să fiarbă, adăugaţi roşiile... Citeşte