Familiile care nu realizează venituri şi au un copil cu handicap primesc, timp de trei ani, o indemnizaţie în valoare de 450 de lei, şi apoi, de 300 de lei, pe durata a încă patru ani.
Părinţii cu handicap care au copii normali primesc o indemnizaţie de 450 de lei timp de doi ani şi 150 lei pe durata următorilor cinci ani.
Pe lângă beneficiile acordate persoanelor cu handicap, conform Legii 448/2006 şi ordonanţei guvernamentale de la sfârşitul anului care tocmai s-a terminat, indemnizaţiile pentru îngrijirea copiilor cu handicap se măresc atât în ceea ce priveşte durata, cât şi cuantumul.
Până când copiii împlinesc trei ani, concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor este aceeaşi ca pentru mamele care au copii normali. Pentru micuţii de la trei la şapte ani, mamele salariate pot să stea în concediu de îngrijire a copilului şi primesc o indemnizaţie de 450 de lei.
Dacă mama nu este salariată, până când copilul împlineşte trei ani, indemnizaţia este de 300 de lei, iar între trei şi şapte ani, de 150 de lei. În cazul în care mama nu este salariată şi, în plus, are şi ea un handicap, până când copilul împlineşte trei ani, indemnizaţia este de 450 de lei, iar de la trei la şapte ani, de 300 de lei.
De la sfârşitul anului trecut, primesc indemnizaţii mai mari şi persoanele cu handicap care nu realizează venituri, dar au în îngrijire copii normali. Acestea primesc 450 de lei, până când copiii împlinesc doi ani şi 150 de lei pentru copiii cu vârste între doi şi şapte ani.
Vechime în muncă
Perioada în care un părinte primeşte indemnizaţie pentru îngrijirea copilului se consideră vechime în muncă şi se ia în calcul la stabilirea pensiei.
Totodată, contribuţiile la asigurările de sănătate datorate de aceste persoane în perioada în care primesc indemnizaţii sunt suportate de la bugetul de stat. Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 calatorii dus-întors pe durata unui an calendaristic.
Aceleaşi drepturi le au şi persoanele cu handicap accentuat, doar că în cazul lor numărul călătoriilor gratuite se reduce la şase.
Pentru persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu, numărul călătoriilor gratuite este nelimitat.
Statistică
În Suceava sunt peste 13.000 de persoane cu handicap grav şi accentuat, 2.000 de copii cu handicap şi 40 de minori cu HIV – SIDA. Circa 200 de persoane cu handicap intră lunar în drepturi de plată.
„Numărul dosarelor care sunt scoase din evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială – persoane adulte – în fiecare lună este mult mai mic, de sub 50. Cauza principală este decesul unor persoane cu handicap. Numărul persoanelor cu handicap din judeţul Suceava nu depăşeşte 3 % din populaţie”, ne-a declarat Viorica Cazac, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială – persoane adulte.
( 3 ian 2008, 14:06:28