Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 dec 2007 - Anul XII, nr. 315 (3680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

O treime dintre suceveni nu beneficiază de asistenţă sanitară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O treime dintre suceveni nu beneficiază de asistenţă sanitară în cazul în care s-ar îmbolnăvi, decât într-o minimă măsură.

Datele contabilizate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) arată că aproximativ 30% din populaţia judeţului nu se află în evidenţa unui medic de familie, ceea ce înseamnă că, practic, are dreptul doar la servicii de urgenţă.

Sărăcia sau pur şi simplu credinţa că boala nu-i poate ajunge au făcut ca pe listele CAS Suceava să figureze ca asiguraţi doar 506.511 persoane, din totalul populaţiei de 724.793.

Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Anda Sălăgean, spune că neasiguraţii beneficiază de un pachet minimal de servicii, acordate de medicii de familie sau din ambulatoriile de specialitate (aflaţi în contract cu CAS Suceava), de către spitale, precum şi de transport medical cu ambulanţa.

Plătesc sau sunt externaţi din spital după ce a trecut urgenţa

„În situaţia în care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, spitalul acordă asistenţa sanitară de urgenţă necesară, având obligaţia să evalueze situaţia medicală a pacientului şi să-l externeze, dacă starea sa de sănătate nu mai reprezintă urgenţă.

Criteriile de stabilire a urgenţelor pe baza cărora se efectuează internarea pacienţilor care nu dovedesc calitatea de asigurat sunt reprezentate de urgenţe medico-chirurgicale sau orice alte situaţii în care viaţa este pusă în pericol sau care au acest potenţial, precum şi boli cu risc endemo-epidemic.

În aceste situaţii, CAS decontează spitalului contravaloarea serviciilor medicale, în condiţiile stabilite prin Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru”, explică sursa citată.

Anda Sălăgean precizează că, la solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat, se poate continua internarea, dar numai cu suportarea de către acesta a cheltuielilor aferente serviciilor medicale prestate.

Spitalele au obligaţia de a raporta lunar la CAS Suceava internarea pacienţilor neasiguraţi, într-un centralizator separat, cu justificarea medicală a internării de urgenţă.

Pe baza acestor raportări, Serviciul Evidenţă al Casei de Asigurări de Sănătate verifică persoanele din punct de vedere al calităţii de asigurat şi trimite celor neasigurate o notificare prin care le înştiinţează că trebuie să-şi achite contribuţia la Sănătate pentru a deveni asiguraţi sau, în cazul în care au deja acest statut, să prezinte documentele care să ateste acest lucru.

Nu vor să cotizeze la un sistem care nu garantează calitatea

Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, modificată prin Legea nr. 264 din 30 iulie 2007, oferă posibilitatea celor care nu au venituri impozabile pe o perioadă mai mare de 6 luni şi sunt neasiguraţi, să obţină acest statut. Ei trebuie să achite contribuţia pentru ultimele şase luni în loc de cinci ani, cum prevedeau vechile norme.

Calculul se face la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, cu majorările de întârzieri aferente. Astfel, achitând 190 de lei (pentru o perioadă retroactivă de 6 luni), persoanele fără venituri pot avea acces gratuit la servicii de sănătate.

Contribuţia lunară la bugetul asigurărilor de sănătate, de 6,5% din salariul minim brut pe ţară, de 390 lei, este de 25,34 lei, în cazul în care persoana fără venituri impozabile nu are plăţi restante la fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Faptul că mulţi dintre cei care s-au îmbolnăvit când nu aveau calitatea de asiguraţi şi-au dobândit statutul plătind din urmă demonstrează că nu sărăcia este principala cauză pentru care nu se cuplează la principiul solidarităţii umane. Acest lucru indică mai degrabă spre o anumită mentalitate care îi face pe unii suceveni să creadă că este de preferat să plătească pentru asistenţa medicală doar atunci când este cazul, decât să cotizeze lună de la lună la un sistem sanitar care oricum nu le asigură servicii de calitate.

De menţionat că persoanele neasigurate au dreptul la consultaţia şi analizele de laborator care sunt acordate, fără cost, prin Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, ce a demarat la 1 iulie a.c..

În perioada iulie – octombrie, un număr de 18.352 suceveni ce nu aveau calitatea de asigurat au beneficiat de testarea gratuită a stării de sănătate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O treime dintre suceveni nu beneficiază de asistenţă sanitară.
 Vizualizări articol: 789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
O treime dintre suceveni nu beneficiază de asistenţă sanitară3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop de porc 4 porţii - 40 minute 4 felii groase muşchi de porc100ml ulei (preferabil de măsline)200g măsline fără sâmburi1 lingură boia de ardei dulce200ml supă de carne2 căţei de usturoi1 foaie de dafin ± sare, piper Bateţi carnea cu... Citeşte