Cea mai mare catedrală din ţară, Catedrala „Naşterea Domnului”, din Suceava (Mărăşeşti), s-a îmbogăţit cu 18 clopote automatizate, care vor funcţiona pe baza unui sistem computerizat.
Clopotele au fost executate în Innsbruck - Austria, de către cea mai mare firmă de specialitate din Europa, care a fost înfiinţată în anul 1595 - compania austriacă Grassmayr Glockengreisser.
Clopotele sunt fabricate dintr-un aliaj de cupru electrolitic şi staniu electrolitic (argint), în proporţii variabile (reprezentând secrete de fabricaţie).
„Carilon” – clopote care cântă
Clopotele catedralei sunt împărţite în două grupe. Un grup de 13 clopote, aşa numitul „carilon”, sau clopotele care cântă, sunt toate într-o gamă şi pot „interpreta” orice melodie religioasă.
Celălalt grup de clopote, 5 la număr, deserveşte cultul religios, adică toate slujbele care se fac în cursul anului în biserică. Toate cele 18 clopote sunt acţionate de un computer.
Opt tone, 160 de mii de euro
Cele 18 clopote cântăresc opt tone. Fiecare clopot a fost acordat la o notă muzicală. Într-o cameră special amenajată, va fi amplasat computerul de unde vor pleca toate comenzile către clopote. Clopotele au costat 160 de mii de euro. Circa 110 mii de euro au fost deja achitaţi firmei austriece, conform contractului încheiat în anul 2006, urmând ca în perioada următoare, când se va monta programul pe baza căruia vor funcţiona clopotele, să mai fie achitaţi circa 50-60 de mii de euro.
Cinci dintre clopote, cele mari, sunt în gama do major, iar celelalte 13 clopote mai mici sunt în gama mi minor. Acestea din urmă pot interpreta melodii religioase.
La 10 metri peste blocul „Bebeluşu”
Clopotele vor fi aşezate la o înălţime ce depăşeşte cu 10 metri cel mai înalt bloc de pe Mărăşeşti. Asta înseamnă că nu vor deranja locatarii ce stau în apropierea bisericii, pentru că undele sonore se vor dispersa.
De asemenea, vor fi folosite jaluzele care pot orienta undele sonore. Preotul paroh al Catedralei „Naşterea Domnului” Suceava, Petru Argatu, ne-a spus că clopotele vor fi montate cu utilaje de mare tonaj, în turla catedralei, imediat după ce se va turna placa de la turlă. După montarea clopotelor, se va închide turla catedralei.
„Undele sonore nu vor izbi în ferestrele apartamentelor din jur, ci vor coborî uşor, fără să deranjeze. Sperăm ca prin luna iunie-iulie, să putem să montăm cele 18 clopote”, ne-a spus parohul catedralei, preotul Petru Argatu.
Clopote fără clopotar
Clopotele nu vor mai fi bătute de pălimar. Ele vor fi activate pe baza unui program de calculator. Soft-ul calculatorului este realizat în aşa fel încât să respecte notele muzicale. Clopotele nu vor mai fi „bătute” la mână de clopotar. Totul este calculat în cel mai mic detaliu.
Clopotele sunt unicate în România prin tonalitatea pe care o au şi sunt realizate după canoanele Bisericii Ortodoxe. Ritualul de sfinţire al celor 18 clopote a avut loc de Crăciun, spre bucuria credincioşilor care au participat la un eveniment unic.
Clopote cu partituri muzicale
Clopotele mici vor „intona” câte o melodie la Praznicele Împărăteşti, de Crăciun, când este şi hramul Catedralei „Naşterea Domnului”, sau de Paşti. La Crăciun se vor auzi melodiile religioase „Naşterea Ta Hristoase”, „Fecioara astăzi naşte” şi colinde, de Sfintele Paşti se va auzi „Hristos a Înviat”. La o oră anume din zi, fie la amiază, ora 12:00, fie spre seară, ora 18:00, se va auzi o bătaie de clopot.
Sistemul computerizat şi de comandă al clopotelor Catedralei „Naşterea Domnului” va permite, conform programului, interpretarea mai multor partituri muzicale.
„Clopotele muzicale” vor suna la un simplu click, iar computerul va transmite mai departe comanda către clopote.
Bani de la Guvern şi Primăria Suceava
În acest an, lucrările la catedrală au avansat foarte mult. Dacă la începutul anului nivelul construcţiei era la +24 de metri, sfârşitul anului le-a găsit la +32 metri. Finalul va fi undeva la +70 metri, fără cruce.
În sprijinul acestor lucrări, la cea mai mare catedrală din ţară, Catedrala „Naşterii Domnului”, au contribuit, în acest an, Primăria Suceava - cu 2 miliarde de lei vechi,
Guvernul României, la propunerea deputatului PNL de Suceava Sandu Capră, cu 6 miliarde de lei vechi, precum şi alţi donatori. Din aceşti bani s-a achiziţionat şi tabla pentru acoperirea catedralei. Este vorba de o tablă din cupru, de 0,5 milimetri, adusă din Germania.
„Am considerat că dacă va fi o catedrală impunătoare, ce mai mare din ţară, care deja se conturează, să fie montate şi clopote deosebite şi tablă de calitate, pentru ca toate acestea să dureze, să dăinuiască în timp. Am văzut clopote realizate de aceeaşi firmă austriacă, care aveau o vechime de 300 de ani şi sunau impecabil”, ne-a explicat preotul Argatu.
Daruri pentru copii şi bătrâniParohia „Naşterea Domnului” oferă, în fiecare an, de Crăciun, daruri copiilor şi bătrânilor nevoiaşi. Şi în acest an, peste 50 de copii au primit cadouri (dulciuri, fructe, jucării), iar bătrânii bolnavi din parohie au avut surpriza ca în ziua de Crăciun să le bată „Moşu” la uşă. Consilieri din parohie au mers personal la casele oamenilor bătrâni şi nevoiaşi şi le-au oferit câte un pachet cu bunătăţi. Chiar dacă nu pot veni regulat la biserică, din cauza suferinţelor, a bolilor, ei nu au fost uitaţi de ceilalţi enoriaşi, care le-au trimis cadouri acasă.
(28 dec 2007, 11:23:58