Noua campanie de recrutare de soldaţi demarată de Centrul Militar Judeţean Suceava din luna noiembrie a stârnit deja un interes deosebit printre tineri.
Cei mai mulţi dintre cei dornici să îmbrace haina militară provin din mediul rural, fără a fi însă vorba de tineri fără pregătire.
Cel puţin jumătate dintre cei care s-au înscris până acum în cursa pentru posturile de soldaţi gradaţi voluntari au terminat o facultate, asta deşi la înscrieri sunt primiţi şi tinerii cu zece clase.
Post sigur
Până la mijlocul lunii decembrie, la Centrul Militar Judeţean se înscriseseră în cursa pentru haina militară 117 băieţi şi 10 fete. Toţi provin din afara sistemului, proaspeţi absolvenţi de şcoli ori lucrând în domenii de activitate care nu au vreo legătură cu bocancii armatei.
„Avem candidaţi şi de la oraşe şi de la sate. Cei mai mulţi provin însă din mediul rural, zonă în care posibilităţile de angajare sunt mult mai mici, şi unde stabilitatea unui astfel de loc de muncă, totuşi bine plătit, nu este de neglijat”, ne-a declarat maiorul Gabriel Ghiduş, şeful Biroului Informaţii Recrutare din cadrul Centrului Militar Suceava.
Un tânăr de 22 de ani a venit tocmai din satul Hârtop pentru a se înscrie în cursa pentru postul de soldat gradat voluntar.
„Am lucrat ca mecanic, am mai practicat şi alte meserii, însă, la fel cum au făcut şi alţi prieteni din satul meu, am venit să-mi încerc norocul aici. Important este să ajung în armată”, ne-a spus hotărât Radu Ciofu.
Unii candidaţi vor să-şi folosească cunoştinţele dobândite din şcoală în cadrul armatei.
„Am absolvit o şcoală de asistenţi medicali şi vreau să lucrez în cadrul armatei pe un astfel de post. M-am gândit ce vreau de la viaţă şi cred că aici îmi este locul”, ne-a spus Viorel Nistor, de 22 de ani, din Câmpulung Moldovenesc.
Concurează cu tinerii din toată ţara
Cum înscrierile continuă până pe 7 ianuarie, este de aşteptat ca numărul total al candidaţilor să fie cel puţin dublu faţă de cel de acum.
Dacă vor trece de riguroasa vizită medicală pe care trebuie să o susţină la o clinică militară (la precedentele concursuri aproape jumătate dintre tineri nu şi-au mai finalizat dosarele de înscriere deoarece nu au trecut examenul medical) candidaţii vor trece printr-un examen psihologic şi un test de evaluare a aptitudinilor fizice. Dacă vor obţine măcar note minime de trecere, vor concura cu toţi candidaţii din ţară.
Asta pentru că cele 2259 de locuri de soldat gradat voluntar scoase la concurs în momentul de faţă sunt destinate tuturor candidaţilor din România. Numai cei cu notele cele mai mari vor intra în structura armatei.
1000 de lei şi locuinţă de serviciu
Odată admişi, soldaţii gradaţi voluntari intră într-o perioadă de pregătire de cinci luni, dacă nu au făcut stagiul militar obligatoriu, ori de doar două luni dacă au făcut armata. După aceea ajung la unitatea militară pentru care au optat, începându-şi munca propriu-zisă.
Pornesc în noua carieră cu un salariu de 1000 de lei şi au asigurată locuinţă de serviciu ori compensaţie pentru plata chiriei. Cel mai important poate, au siguranţa că nu vor fi daţi afară, şi pot obţine uşor un grad superior, şi implicit un salariu mai mare.
Informaţii despre modul de înscriere şi actele necesare la dosar pot fi obţinute la numărul de telefon 520.986.
(27 dec 2007, 11:34:20
no ASTA DA MINCIUA GOGONATA!!!!!!!!!!!!! intoxicati tineretul cu minciuni!!!!!
bineinteles !cin putea sa scrie asa ceva? D-l PAIU! Iarta-l Doamne ca nu stie ce scrie!