Pentru circa 220 de suceveni aflaţi în ultimul stadiu de insuficienţă renală, timpul are o altă valoare. Ca să supravieţuiască, de câteva ori pe săptămână, ei vin la Spitalul Judeţean pentru a face dializă, o metodă de tratament care suplineşte funcţia rinichiului.
Pentru că adresabilitatea a crescut foarte mult, numai în acest an fiind depistate aproximativ 30 de cazuri noi, nici spaţiul şi nici aparatura care-i ţine în viaţă pe aceşti bolnavi nu mai sunt suficiente. Şedinţele de dializă se fac inclusiv noaptea şi, în plus, s-au redus simţitor ca durată.
Aglomeraţia şi dotarea insuficientă vor deveni de domeniul trecutului de-abia peste un an, odată cu privatizarea serviciului de dializă.
Circa 25 de aparate la peste 200 de bolnavi
Centrul de Dializă din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, care numără la această oră circa 220 de pacienţi, este unul dintre cele mai mari din ţară. Externalizarea lui, preconizată pentru anul viitor, este cât se poate de aşteptată atât de pacienţi, cât şi de medici, în condiţiile în care s-a atins limita maximă în ceea ce priveşte capacitatea de funcţionare.
„Dializăm şi în tura de noapte, care este mai periculoasă deoarece personalul este obosit, iar aparatele suprasolicitate”, spune dr. Mihai Ardeleanu, şeful Centrului de Dializă, dar şi al secţiei de Nefrologie din cadrul Spitalului Judeţean.
Potrivit sursei citate, dispozitivele care suplinesc funcţia rinichiului pentru cei peste 200 de bolnavi aflaţi în ultimul stadiu de insuficienţă renală este de circa 25, unele cu norma de casare depăşită, care mai sunt funcţionale în special datorită priceperii personalului tehnic de a le repara.
„Aparatele lucrează non-stop, fapt care le scade performanţa. Din cauza asta, am şi scurtat un pic timpii de dializă. Sunt bolnavi care ar necesita chiar cu aparatele performante şedinţe de 5 - 6 ore, dar care au parte de numai 4 – 4 ore şi jumătate. Acesta este afluxul de pacienţi şi nu putem face altfel. Când ne vom muta în noul Centru, dotat cu circa 40 de aparate, vom putea face şedinţele ca la carte şi la ore mai convenabile”, a explicat dr. Ardeleanu.
El a mai spus că, tot de la anul, din ianuarie, se are în vedere şi înfiinţarea unei noi linii de gardă, care să deservească secţia de Nefrologie şi Centrul de Dializă, astfel încât accesul bolnavilor să fie facilitat pe durata întregii zile, iar pacienţii dializaţi în turele de noapte să fie mai bine supravegheaţi.
Noul centru privat de dializă urmează a se ridica în curtea Spitalului Judeţean, iar lucrările de construcţie, în valoare de 1,8 milioane de euro, urmează a fi demarate în primăvară.
Multe afecţiuni renale ignorate
La Suceava, situaţia bolnavilor dializaţi se suprapune peste cea a pacienţilor cu afecţiuni renale. Din iulie, de când în judeţ a debutat programul naţional de evaluare a stării de sănătate, s-a observat un aflux mai mare de persoane cu afecţiuni renale ignorate.
„Capătul terminus al unei boli de rinichi este insuficienţa renală. Dar până când pacientul ajunge aici, el trăieşte practic o viaţă. Ori, insuficienţa renală începe cu răceli banale, o hipertensiune netratată, cu probleme legate de metabolismul acidului uric sau al altor afecţiuni care, în timp, lezează rinichiul. Deci, oamenii trebuie să înţeleagă că a li se diagnostica o boală de rinichi nu înseamnă obligatoriu şi insuficienţă renală, implicit dializă. Pe noi ne preocupă diagnosticarea bolii în faza precoce. Dializa este un moment avansat în tratamentul unei boli, care la rândul ei se dezvoltă în zeci de ani, câteodată chiar 30”, a punctat dr. Ardeleanu, cu precizarea că, în judeţ, majoritatea persoanelor investigate în cadrul programului naţional evaluare a stării de sănătate au fost depistate cu infecţii urinare.
Printre factorii care au stat la baza acestei cazuistici sunt temperaturile scăzute şi umiditatea crescută, specifice zonei geografice în care ne aflăm, care predispun la răceli.
De asemenea, s-a remarcat o incidenţă mai mare a litiazei renale (pietre la rinichi), una din cauze fiind duritatea crescută a apei, care face ca o serie de săruri minerale să se precipite în rinichi.