În urma articolului publicat în Cotidianul „Monitorul de Suceava”, „Neglijenţă. Nenorocit de un vaccin”, adolescentul Ioan – Ciprian Roman, din Vadu Moldovei, a primit din partea Primăriei Vadu Moldovei cei 3.200 de euro (contravaloarea în lei, aproape 113 milioane de lei vechi) necesari pentru proteza totală de şold hibridă, tip BHR.
Această decizie a aparţinut Consiliului Local al Primăriei Vadu Moldovei (la propunerea primarului Ion Popa), care, într-o şedinţă extraordinară, a aprobat suma de care are nevoie Ciprian pentru a merge la Centrul Medical din Bucureşti.
Singura soluţie - proteza totală de şold hibridă
Băitul a vorbit deja cu medicul curant de la Centrul Medical bucureştean, profesorul doctor Andrei Firică, care îl aşteaptă pentru montarea protezei pe data de 7 ianuarie 2008.
Ciprian, în vârstă de 16 ani, a fost examinat ultima oară de profesorul Firică pe 1 octombrie 2007, diagnosticul pe care i l-a dat doctorul tânărului fiind „paralizie spastică cerebrală după hidrocefalie, luxaţie înaltă şold stâng şold drept în rotaţie internă şi genu varum bilateral”.
Doctorul Firică a spus în recomandarea pe care i-a dat-o băiatului că „pentru reducerea luxaţiei de şold în paleocotil, singura artroplastie care poate conferi stabilitate este proteza totală de şold hibridă, tip BHR, care în prezent este comercializată de firma ORTOVIT, la un preţ de aproximativ 3200 euro”.
Născut la şase luni şi jumătate
Tânărul din Vadu Moldovei, Ioan – Ciprian Roman, nu poate să meargă şi este paralizat pe partea dreaptă, din cauza unui vaccin care i-a fost administrat greşit în copilărie.
La vârsta de şase luni, copilului i s-a făcut vaccinul DTP (diftero-tetano-pertusis), care i-ar fi afectat un nerv. Ciprian s-a născut prematur, la şase luni şi jumătate (având o greutate de doar 900 de grame) astfel că, înainte de a i se administra vaccinul, ar fi fost obligatoriu să i se facă un control amănunţit. Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, copilul era să-şi piardă viaţa, dacă mama sa, Nina- Mihaela, nu ajungea cu el de urgenţă la Spitalul din Fălticeni.
Dreptul de a visa la o viaţă normală
Copilul şi-a revenit, dar încă de atunci i s-a spus mamei că „dacă nu va muri, copilul va avea de suferit, va fi handicapat toată viaţa”.
Nina Mihaela Sandu Tatarciuc ne-a povestit că fiul ei a fost operat prima oară la trei ani şi jumătate, de hidrocefalie (dilatarea ventricolelor din creier). Cu toate că are grad de handicap grav cu însoţitor, Ciprian a absolvit, anul trecut, clasa a VIII –a, la o clasă normală, fiind un elev silitor. Este înscris, acum, la Grupul Şcolar Agricol Fălticeni, secţia contabilitate, cursuri fără frecvenţă. Tânărul este din ce în ce mai deprimat, mai ales că ceilalţi colegi au plecat pe la diverse licee, se întâlnesc foarte rar, iar el este constrâns să stea acasă.
După ce a primit banii necesari pentru proteză, Ciprian poate să spere, din nou, la o viaţă aproape normală. Toate speranţele îi sunt în această intervenţie medicală a doctorului Andrei Firică.
(27 dec 2007, 14:40:42