Serviciul Public Salvamont al judeţului Suceava a atenţionat turiştii, printr-un comunicat, că în perioada sărbătorilor de iarnă sunt necesare precauţii suplimentare la abordarea traseelor montane.
Sunt declarate închise traseele ce urmăresc curbele de nivel – cel marcat cu cruce roşie în masivul Giumalău şi cel marcat cu bandă albastră ( drumul Maria Tereza) în masivul Călimani.
Din cauza zăpezii groase şi instabile sunt posibile oricând avalanşe, aşa încât este total nerecomandată parcurgerea pasajelor pe curbe de nivel.
În ce priveşte deplasarea pe zonele de creastă, salvamontiştii recomandă evitarea cornişei, din cauza pericolului de rupere a zăpezii.
Acces auto dificilPentru masivul Călimani, accesul se poate face pe traseul Gura Haitei – Cariera Călimani. Sunt necesare echipamentul de bivuac, colţari şi pioleţi.
Pentru masivul Rarău, accesul auto este posibil numai în condiţii extreme pe traseul Izvorul Alb – Rarău, din cauza podurilor de gheaţă, şi numai până în zona Sihăstria.
Accesul auto pe traseul Chiril – Rarău este posibil numai până la schit, iar pe traseul Pojorîta – Rarău se pot parcurge cu maşina doar primii 8 din cei 16 kilometri de drum.
Pe traseul Pojorîta – Rarău sunt probleme în zona Munceii Rarăului din cauza viscoliturilor.
Pentru acces pietonal sunt recomandate traseele Izvorul Alb – Cabana Rarău ( marcaj bulina roşie) şi Chiril – Cabana Rarău ( marcaj bulina albastră).
În masivul Giumalău accesul auto este posibil doar pe primii 5 km pe Pârâul Rusca, apoi traseul se poate parcurge pietonal în 3-4 ore, în funcţie de starea potecii şi condiţiile meteo.
Interzis alcoolulPotrivit afirmaţiilor şefului salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, este necesară şi respectarea de către turişti şi a unor reguli generale, care îi pot scuti de multe neplăceri pe munte. „Echipamentul de iarnă este obligatoriu pentru siguranţa turiştilor, şi acesta trebuie să includă ghete d eiarnă, polar, mănuşi, căciulă, parazăpezi, ochelari de protecţie, beţe de schi, suprapantalon, jachetă de vînt şi lanternă. În plus, este bine ca fiecare turist să fie dotat cu un pansament elastic, un analgezic, pansament steril, faşe, o hartă a masivului pe care îl parcurge, să cunoască traseul şi să cunoască numărul de telefon al echipei salvamont ce acţionează în zonă. Dacă nu cunoaşte acest număr, poate forma pe telefonul mobil 0SALVAMONT, care este numărul dipeceratului naţional sau poate apela numărul nostru, 0745313052. De asemeni, este indicat ca din grup să facă parte cineva care a mai parcurs traseul respectiv şi conducătorul grupului să se informeze telefonic prealabil, la numerele de mai sus, despre starea traseului în zoiua respectivă. Consumul de băuturi alcoolice este nerecomandat pe durata parcurgerii traseului şi pentru siguranţa lor, turiştii trebuie să plece la drum cît mai devreme, ca să nu îi prindă întunericul pe traseu. Mai este important de reţinut că pe timp de iarnă durata parcurgerii unui traseu montan, chiar şi de către cineva experimentat, este de cel puţin două ori mai mare decît durata calculată pentru acelaşi traseu vara”, ne-a spus Voicu Raia.