La finalul unui an de mandat, care a stat sub semnul marilor proiecte de refacere a reţelelor de utilităţi, care vor continua cel puţin până în 2010, primarul Sucevei, Ion Lungu, a tras linie şi a făcut un bilanţ al realizărilor şi nerealizărilor anului 2007.
“Anul 2007 a fost un an foarte important, poate chiar un an istoric pentru Suceava, pentru că acum au debutat marile proiecte de reabilitare a infrastructurii, de modernizare, de reconstrucţie a oraşului. Infrastructura subterană are o vechime care atinge chiar şi 100 de ani, în anumite zone, iar fără a o reface, nu putem acţiona nici pentru modernizarea infrastructurii supraterane.
Ştim cu toţii că lucrările care s-au desfăşurat în acest an, în Suceava, la reţeaua de termoficare, au creat şi o stare de disconfort pentru toată lumea, dar sperăm ca în anii viitori să ne organizăm mai bine, pentru că municipiul Suceava trebuie reconstruit din temelii”, a declarat Ion Lungu.
Lucrările de infrastructură – cheia dezvoltării oraşuluiTocmai de aceea, lista realizărilor din 2007 este deschisă de demararea proiectului ISPA de reabilitare a reţelelor de apă potabilă, de canalizare şi a staţiei de tratare-epurare, precum şi de extindere a reţelelor în Burdujeni Sat şi Iţcani, în valoare totală de 52,6 milioane de euro, precum şi de reabilitarea a 10 puncte termice şi a reţelelor primare şi secundare aferente, pentru realizarea cărora au fost primite de la Guvern aproximativ 10 milioane de euro.
Tot în 2007 a fost realizată cea mai mare parte a lucrărilor de alimentare cu apă de Berchişeşti a cartierului Burdujeni, în valoare de aproape 2 milioane de euro.
Pentru asigurarea unui confort sporit tuturor locuitorilor municipiului, au fost făcute demersurile necesare pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe străzile Grigore Al. Ghica şi Biruinţei, din Iţcani şi a fost aprobată asocierea municipalităţii cu E-On Gaz, pentru aducerea gazului metan în Burdujeni Sat, lucrările fiind programate să înceapă în 2008.
Ruta ocolitoare a Sucevei – 67 de milioane de euro
O lucrare foarte importantă, în valoare de 67 de milioane de euro, care a fost licitată în 2007 şi va începe în 2008, este cea de realizare a unei rute ocolitoare a Sucevei, pe traseul E85 – Moara – Mihoveni-Pătrăuţi-E85-Siret.
Tot în realizările de infrastructură rutieră se înscriu şi demersurile de refacere a străzii Cernăuţi, la care municipalitatea va reabilita reţelele de apă şi canalizare, iar Ministerul Transporturilor va finanţa lucrările de asfaltare, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Anul 2007 se remarcă şi prin reparaţiile stradale şi cele de refacere a trotuarelor principale din municipiu, în valoare de aproape 4 milioane de euro.
Modernizarea spaţiilor comerciale
Principala lucrare de modernizare a spaţiilor comerciale din municipiu, administrate de Primăria Suceava, este cea de refacere a Bazarului, prin asigurarea utilităţilor necesare, realizarea unor platforme betonate care nu mai pot fi inundate, precum şi acoperirea acestora cu o structură metalică. Lucrările, în valoare de trei milioane de euro, vor dura trei ani.
De asemenea, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea aleii comerciale din piaţa George Enescu.
O lucrare de investiţii care face deliciul tinerilor, care pot practica sporturile de iarnă în condiţii mult mai bune, a fost cea de înlocuire a instalaţiei de frig la Patinoarul Suceava, în paralel fiind amenajată şi o pistă nouă, ce poate fi folosită vara pentru role, valoarea lucrării ajungând la aproximativ 8 miliarde de lei vechi.
Proiecte ce vor schimba aspectul Sucevei
Primăria Suceava a reuşit, în acest an, să depună la Regiunea de dezvoltare nord-est, în cadrul Planului Operaţional Regional 2007-2013, trei proiecte prin care se va obţine o finanţare de 110 milioane de euro. Este vorba despre un proiect de „Reabilitare urbană şi socială în zona de nord-est a oraşului (Cernăuţi-Burdujeni-Iţcani)”, în valoare de 50 de milioane de euro, despre proiectul de construire a „Drumului ocolitor DN2-DJ208A-DN29”, pe ruta E85 – Ipoteşti – Tişăuţi – Salcea, în valoare de 35 de milioane de euro, precum şi despre proiectul de „Restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia”, în valoare totală de 25 de milioane de euro.
Spital Judeţean nou şi groapă ecologică
Municipalitatea a demarat, în 2007, fazele preliminare pentru o serie de proiecte care vor schimba aspectul Sucevei.
S-a obţinut, astfel, de la Agenţia Domeniilor Statului, suprafaţa de 22,5 hectare de teren, în comuna Moara, pentru realizarea primei gropi ecologice din judeţul Suceava. Proiectul, finanţat din fonduri de coeziune, se desfăşoară în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava şi alte primării din judeţ.
Dacă, în 2007, proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost blocat, în 2008, se vor cheltui 10,8 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare.
În acest an, a demarat şi proiectul de realizare a unui nou Spital Judeţean de Urgenţă la Suceava, în valoare de 91,5 milioane de euro. În prezent se lucrează la elaborarea proiectului tehnic, spitalul din Suceava fiind declarat pilot în cadrul proiectului naţional. În acelaşi timp, se află în curs de realizare proiectul privind „Reabilitarea iluminatului public în municipiul Suceava”.
World Trade Center, în centrul Sucevei
Cel mai ambiţios proiect pe care municipalitatea suceveană l-a iniţiat în anul care se apropie de final este construirea unui Complex de Afaceri, un mini World Trade Center, pe actualul amplasament al Stadionului Areni, complex ce include un hotel de minim patru stele.
Realizarea acestui proiect implică şi mutarea stadionului, într-o altă locaţie. În acest sens au fost demarate procedurile pentru construirea unui Complex Sportiv, pe o suprafaţă de 12 hectare, la ieşirea din Suceava, spre Fălticeni. Acest complex va fi format dintr-un stadion de fotbal, un bazin olimpic şi o sală polivalentă.
În vederea asigurării cofinanţării pentru câteva dintre aceste proiecte, Primăria Suceava a parcurs etapele preliminare emisiunii de obligaţiuni municipale în valoare de 50 de milioane de lei, sumă cu care municipalitatea se va îndatora, dar în condiţii mult mai avantajoase decât în cazul unui împrumut bancar.
Sute de locuinţe noi, pentru tineri şi cazuri socialePentru rezolvarea crizei de locuinţe cu care se confruntă municipiul Suceava, numai la Primărie fiind depuse peste 1000 de cereri de repartizare a unei locuinţe sociale sau ANL, conducerea municipalităţii sucevene a apelat la mai multe metode de sporire a numărului de locuinţe disponibile.
Astfel, pe de o parte, au fost făcute numeroase demersuri pentru construirea de locuinţe ANL la Suceava, drept urmare, fiind aproape finalizate 72 de apartamente în cartierul Privighetorii, în vreme ce în 2008 vor începe lucrările de construire a alte 80 de apartamente în zona Metro.
De asemenea, s-a reuşit introducerea pe lista de investiţii ANL a încă 80 de apartamente pentru cea de a doua etapă de construcţii pentru 2008, tot pentru zona Metro.
Pentru ca sucevenii care sunt chiriaşi ai caselor naţionalizate să nu se trezească fără nici o locuinţă în 2009, când trebuie evacuate, Primăria Suceava a obţinut de la Guvern finanţare pentru un bloc cu 40 de apartamente, tot în zona Metro, a cărui construcţie va începe din 2008.
O altă metodă de sporire a numărului spaţiilor locative a fost cea de mansardare a blocurilor de locuinţe, fiind obţinute astfel 20 de apartamente. De asemenea, au fost începute lucrările de finalizare a blocurilor 20, 21 şi 22, de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni şi sunt aproape finalizate patru locuinţe sociale într-o casă realizată pe structură uşoară, în Iţcani.
Trei milioane de euro pentru şcolile din Suceava
În 2007, învăţământul preşcolar şi şcolar din Suceava a beneficiat de aproximativ trei milioane de euro, bani proveniţi de la bugetul local şi de la bugetul de stat. Aceste sume au fost investite în lucrări de reparaţii curente şi capitale, constând în reabilitări de şarpante, în montarea de tâmplărie termopan, în reparaţii ale instalaţiilor sanitare şi de încălzire a şcolilor, precum şi în lucrări de anvergură.
Bazinul de înot acoperit, aparţinând Şcolii nr.3 din Suceava, a fost complet renovat şi modernizat, printr-o investiţie de aproximativ 1,5 milioane de lei, un milion fiind obţinut de la bugetul de stat.
În acest an, sălile de sport din cadrul Colegiilor Naţionale „Petru Rareş” şi „Mihai Eminescu” au fost modernizate, fiind demarate şi lucrările de extindere şi modernizare a Grădiniţelor nr.16 şi nr.9, din Burdujeni, şi a Grădiniţei „Aşchiuţă”, de pe strada Alexandru cel Bun, unde se vor amenaja mansarde.
Lucrările de ridicare a primei grădiniţe din cartierul Obcini au început deja. Este vorba despre o grădiniţă cu program normal, cu şase săli de clasă, vestiare, grupuri sociale şi sanitare, la fiecare nivel.
Două săli de sport noi, pentru elevii suceveni
În acest an, a fost reabilitată clădirea Şcolii Postliceale, din curtea Şcolii nr.8, din cartierul George Enescu, lucrare ce a costat 500.000 de lei, jumătate din sumă fiind suportată de la bugetul de stat.
Clădirea în care funcţionează Grădiniţa cu program prelungit „Guliver”, din cartierul George Enescu, a beneficiat de o reabilitare totală, prin înlocuirea acoperişului, a tâmplăriei, a grupurilor sanitare şi a instalaţiilor de încălzire, lucrări în care s-au investit aproximativ 800.000 de lei.
În 2008, vor demara şi alte proiecte pentru care aprobările şi finanţarea au fost obţinute în acest an.
Elevii Şcolii „Ion Creangă”, din cartierul Obcini, se vor bucura de o sală de sport nouă, cu o capacitate de 150 de locuri.
Proiectul tehnic de extindere cu un corp de clădire a Colegiului Naţional „Petru Rareş” este în stadiul de elaborare, finanţarea de la bugetul de stat fiind deja aprobată.
Licitaţia pentru extinderea Colegiului Naţional „Spiru Haret” a fost lansată în această lună, fiind obţinută şi aprobarea pentru construirea unei săli de sport la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Insuccesele administraţiei locale, în 2007
Printre cele mai mari nerealizări ale administraţiei sucevene, în anul 2007, se numără şi faptul că nu s-a reuşit restituirea tuturor proprietăţilor revendicate în baza legilor 10/2001 şi 247/2005.
Potrivit primarului Ion Lungu, în ciuda eforturilor, municipalitatea nu a reuşit transferul de teren solicitat în acest scop de la Guvern.
Deşi se afla pe lista de proiecte a Primăriei Suceava, în 2007, nu s-a reuşit realizarea unui studiu de trafic şi de fluidizare a circulaţiei, dar nici amenajarea de parcări în municipiu.
În acelaşi timp, nu s-a reuşit actualizarea Planului Urbanistic General şi a Planurilor Urbanistice Zonale, deşi acestea sunt în lucru, fapt care a creat sincope în activitatea de urbanism. Pentru aceste reactualizări, numai în 2007, a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei.
(21 dec 2007, 12:01:40