Scandal de la brazii de Crăciun. O acţiune de confiscare a unor brăduţi vânduţi în incinta unui bar-restaurant din Burdujeni s-a transformat într-un tămbălău care a durat câteva ore, după ce proprietarul barului a refuzat să predea brazii pe care nu avea sigiliile crotalii şi le-a interzis jandarmilor şi inspectorilor silvici să mai calce pe „proprietatea sa”.
Restaurantul cu brazi de vânzare
La sesizarea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, o dubiţă a Jandarmeriei s-a deplasat ieri dimineaţă în Burdujeni, unde, în apropierea Gării, terasa unui bar-restaurant a fost transformată în piaţă de vânzare a brazilor de Crăciun.
Deşi inspectorii ITRSV erau decişi să confişte peste 100 de brazi, câţi erau depozitaţi pe terasa restaurantului, în cele din urmă, captura lor s-a limitat la doar 33 de brazi, după ce proprietarul spaţiului respectiv, Victor Ilisei, s-a opus cu tărie oricărei încercări de a-i fi confiscată marfa.
“Nu atingeţi nimic! E marfa mea şi nu vă dau voie să o luaţi”, le-a spus din start proprietarul, fără să fie câtuşi de puţin intimidat de prezenţa a numeroşi jandarmi şi inspectori silvici.
Mai mult, pe parcursul celor aproape trei ore în care reprezentanţii autorităţilor s-au chinuit să îi confişte marfa, plecând de la faptul că proprietarul restaurantului nu s-a autorizat pentru comercializarea acestora în acea locaţie, cât şi pentru că nu avea crotalii aplicate pe nici unul dintre cei aproximativ 100 de brazi pe care îi avea acolo, angajaţii barului au continuat să vândă brăduţii, fără nici o jenă.
Acuzaţii şi ameninţări
Acţiunea s-a transformat într-un adevărat circ, în care reprezentanţii autorităţilor încercau să-i explice proprietarului brazilor unde a greşit, în vreme ce el îi înjura şi îi făcea “albie de porci”, cele mai blânde apelative fiind “jigodie” şi „curvă”.
Nu de puţine ori, proprietarul a recurs la ameninţări, în principal la adresa inspectorilor ITRSV, toate scenele respective fiind filmate de reprezentanţii Jandarmeriei.
La un moment dat, Victor Ilisei i-a scos pe toţi reprezentanţii autorităţilor în stradă, interzicându-le să mai calce pe terasa restaurantului.
„Este proprietatea mea, deci fac ce vreau eu aici!”, le-a spus el, nervos.
Pe tot parcursul celor trei ore de “discuţii aprinse”, proprietarul restaurantului i-a acuzat pe reprezentanţii ITRSV de abuz în serviciu, susţinând că toată această acţiune a lor este motivată de faptul că nu a vrut să le dea şpaga cerută, spunând că i s-ar fi cerut 500 de euro, pentru ca mai târziu, să spună că de fapt i s-au cerut 1000 de euro.
Mai mult, el susţine că cei de la ITRSV i-au dat jos sigiliile crotalii de pe brazi, în cursul acţiunii precedente, de acum două zile, când i-au fost confiscate 60 de crotalii.
“Nici unul din brazii pe care îi comercializa nu avea aplicat sigiliul crotaliu, cumpărătorilor nu li s-a dat nici un bon şi nici acte de însoţire a mărfii, iar spaţiul respectiv nu este autorizat pentru comercializarea brazilor. În cursul acţiunii trecute am confiscat cele 60 de sigilii crotalii pe care le avea adunate într-o cutie, care au fost desprinse de pe pomii cumpăraţi de la Direcţia Silvică”, a declarat inginerul Vasile Martin, din cadrul compartimentului de Control Regim Silvic al ITRSV Suceava.
La limita legalităţii
Vasile Ilisei susţine că tot ce a făcut el e cît se poate de corect.
“Vânzarea brazilor de Crăciun e prinsă în statutul firmei mele. Altfel nu mă mai primeau la licitaţie cei de la Direcţia Silvică. Cu ce drept veniţi să îmi luaţi acum marfa? E cumpărată de la Regie şi am acte pe ea”, le-a spus Victor Ilisei jandarmilor, care i-au solicitat să prezinte acte pentru vânzarea brăduţilor.
Într-adevăr, acesta a participat la o licitaţie a Direcţiei Silvice Suceava, pentru achiziţionarea a 300 de brazi, de la Ocolul Silvic Mălini.
Numai că, după cum au precizat inspectorii ITRSV, acesta a ridicat de acolo doar 60 de brazi, de la care au şi fost găsite crotaliile desfăcute, confiscate cu o zi înainte. Pentru restul de brazi nu exista nici un crotaliu sau vreun document prin care să rezulte că sunt cei aduşi de la Mălini.
De asemenea, cei 60 de brazi care sunt achiziţionaţi legal figurează în acte ca având o înălţime de 1,30 metri, în vreme ce, chiar şi după ce mai mulţi oameni şi-au cumpărat brazi de acolo, pe parcursul scandalului, jandarmii au numărat 67 de brazi scoşi la vânzare şi încă 35 puşi deoparte, cu o înălţime cuprinsă între 1,50 şi 2 metri.
Numai că, după ce proprietarul barului le-a cerut angajaţilor să aleagă cei mai frumoşi brazi şi să îi pună deoparte, ca fiind cei 57 de brazi care i-au rămas în custodie, de la prima acţiune a ITRSV, tot ce s-a mai confiscat au fost 33 de brazi.
Inspectorii ITRSV spun că vor reveni, să confişte şi restul brazilor, dar e posibil să nu mai găsească absolut nimic.
„I-am dat gratis la prieteni! Asta o să vă spun”, le-a transmis proprietarul, care a şi spus că va contesta totul în justiţie. În cele din urmă, Victor Ilisei a fost amendat cu 5000 de lei şi a rămas fără cei 33 de brazi confiscaţi.
(20 dec 2007, 11:46:37