Sistemul informatic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava va deveni funcţional de la 1 februarie 2008.
Anunţul a fost făcut, ieri, în conferinţă de presă, de managerul general, Costică Dăscăliuc, potrivit căruia noua modalitate de lucru a unităţii va uşura munca angajaţilor, în special prin reducerea birocraţiei, iar în acelaşi timp va permite o evidenţă mai bună a pacienţilor internaţi şi a afecţiunilor de care suferă aceştia.
Potrivit sursei citate, informatizarea spitalului va reduce timpul de lucru al medicilor, care vor face mai puţină muncă de birou. Practic, vor dispărea unele documente care la această oră trebuie completate de mână de doctori, precum condica de medicamente sau catalogul de aproximativ 1.000 de pagini conţinând codurile de boală.
Activităţi online
Se creează, de asemenea, facilitatea de colaborare cu laboratorul de analize, prin solicitarea online a rezultatelor, cu farmacia sau magazia de materiale sanitare a spitalului.
Concret, fiecare secţie va putea să acceseze gestiunile pentru a vedea stocurile existente, iar în funcţie de ele să solicite ceea ce are nevoie. Totodată, va exista o aplicaţie pentru buget, una pentru relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate în vederea raportărilor care trebuie făcute către această instituţie, şi alta pentru evidenţa personalului, astfel încât în orice moment să se ştie care angajat este la serviciu şi care în concediu.
Mai mult, imaginile radiologice şi cele de la computerul tomograf pot fi trimise online pe secţii şi în sălile de operaţii.
„CV”- ul pacienţilor
Conform directorului Dăscăliuc, spitalul dispune deocamdată de 127 de calculatoare, iar în momentul de faţă se lucrează la crearea reţelei, soft-ul fiind deja instalat. Urmează ca, în luna ianuarie, personalul care va lucra în reţea să fie instruit de o firmă specializată. De menţionat că softul nu putea fi cumpărat din bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate, motiv pentru care a fost achiziţionat din venituri proprii şi din diverse studii clinice, fiind vorba de o sumă de 2 miliarde de lei vechi.
„Este una dintre cele mai mari realizări ale noastre. Se va crea o bază de date legată de pacient, din momentul în care acesta intră pe poarta spitalului şi până iese, iar munca doctorilor va fi uşurată. Este un mare beneficiu şi pentru spital şi pentru bolnavi”, a punctat managerul Dăscăliuc.
(20 dec 2007, 14:49:00