Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Suceava, procurorul Marius Cazac, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că traficanţii de ţigări aduse din Ucraina reuşesc să-şi introducă marfa în România chiar prin punctele de trecere a frontierei.
„În unele cazuri, o fac chiar cu complicitatea poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor”, a punctat Cazac.
El a adăugat că pe parcursul celor 11 luni de monitorizare a grupării infracţionale a adunat probe suficiente atât împotriva celor cinci agenţi ai Poliţiei de Frontieră care au fost arestaţi la începutul acestei săptămâni, cât şi a unor colegi de-ai acestora. „Am constatat în urma analizelor făcute, pe lângă implicarea infracţională a celor cinci, sprijin şi din partea altor colegi de-ai lor, şi chiar superiori ai lor...”, a declarat Cazac, lăsând să se înţeleagă că rolul poliţiştilor de frontieră implicaţi era acela de a-i anunţa pe traficanţi despre controalele ce urmau să aibă loc în zona punctelor de trecere a frontierei Ulma şi Vicov.
Şeful DIICOT Suceava a spus că va informa oficial despre acest lucru conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, pentru a lua măsuri drastice împotriva corupţilor cu uniforme.
Printre aceştia, a mai spus Cazac, este şi un ofiţer cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicov, la urechea căruia ajungeau mai toate informaţiile legate de controalele ce urmau să fie făcute în zona sa de competenţă.
„O mare parte dintre poliţiştii de frontieră implicaţi primeau recompense”, a precizat Cazac.
Şeful structurii de combatere a crimei organizate de pe raza judeţului a mărturisit, de asemenea, că printre prietenii contrabandiştilor erau şi câţiva agenţi din cadrul Poliţiei Rurale, care, afirmă Cazac, „în loc să-şi informeze şefii, să facă verificări, erau în relaţii amicale cu aceşti indivizi”.
De altfel, procurorii DIICOT Suceava urmează să decline cercetările în acest dosar şi pentru infracţiunile de luare de mită sau primire de foloase necuvenite.
Scăpau de controalele poliţiştilor de frontieră
Şeful DIICOT Suceava a vorbit, ieri, şi despre modul în care era organizată reţeaua de contrabandişti cu ţigări.
Unii dintre membrii grupării aveau experienţă în traficul cu ţigări aduse din Ucraina, iar numărul persoanelor implicate este mult mai mare decât cel anunţat iniţial (n.r.-25).
„În marea lor majoritate, aceştia complici au fost identificaţi şi va urma un nou val de audieri în cauză”, a anunţat şeful procurorilor din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate.
Marius Cazac a spus că unii dintre învinuiţi au fost opriţi de-a lungul timpului, în momentul în care transportau marfa de contrabandă, de poliţişti de frontieră.
Şeful DIICOT Suceava a mai spus că în rarele ocazii în care erau traşi pe dreapta de echipaje ale Poliţiei de Frontieră, în urma unor controale de rutină, traficanţii se manifestau violent şi solicitau prezenţa unui procuror şi a unei ordonanţe, pentru a le putea fi controlat autoturismul.
De multe ori, acest tertip a funcţionat, iar traficanţii au scăpat fără ca maşinile, în care erau burduşite cantităţi impresionante de ţigări, să mai fie controlate.
Destinaţia: Bazarul Suceava
În momentele în care se efectuau trecerile efective de ţigări de contrabandă, zona era patrulată non-stop de membrii reţelei şi prieteni ai acestora. Orice maşină suspectă care trecea prin zonă era verificată şi urmărită de membrii ai grupării.
„Se strângeau informaţii date despre persoanele străine, scopul şi durata vizitei în zonă... îşi stăpâneau terenul cu ferocitate”, susţine Cazac.
Din luna septembrie a.c., când s-a trecut la urmărirea pas cu pas a traficanţilor, după ce în primă fază s-au strâns informaţii, reţeaua a introdus în România tiruri întregi de ţigări, valorând pe piaţa neagră zeci de miliarde de lei vechi.
Ţigările erau depozitate în diverse locaţii din Nisipitu, Falcău şi Vicovu de Sus, iar de aici transportate, nu înainte de a fi verificate traseele, în zona Rădăuţi. Destinaţia finală a ţigărilor era Bazarul Suceava.
Unul dintre capii reţelei –angajat al Poliţiei de Frontieră
Procurorul Marius Cazac a mai spus că printre capii grupării se număra şi unul dintre poliţiştii de frontieră arestaţi, la începutul acestei săptămâni, Petru Marocico (38 de ani), din Ulma.
De asemenea, Cazac a dezvăluit şi că unii dintre membrii reţelei se cunoşteau încă de pe vremea când furau şi dădeau prin cap în Germania, fiind deosebit de violenţi. De altfel, a mai mărturisit şeful DIICOT Suceava, traficanţii ar fi recurs la acţiuni violente în cazul în care cineva ar fi încercat să le strice afacerea.
Din nefericire pentru ei, flagrantul de sâmbătă după-amiază i-a luat prin surprindere şi nu au mai putut să reacţioneze.
O armată de oameni ai legii, în jur de 150 de persoane, a descins în mai multe zone din Ulma şi Brodina şi i-a săltat pe contrabandişti, la scurt timp după ce trecuseră peste graniţă două microbuze încărcate cu aproape 300.000 de pachete de ţigări, în valoare de opt miliarde de lei vechi.
Nu mai puţin de 15 persoane au ajuns în arestul Poliţiei Suceava, fiind arestate preventiv pentru constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, contrabandă şi abuz în serviciu în formă calificată.
Cazac: „Una dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de ţigări”
„Am reuşit să anihilăm una dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de ţigări din judeţ, una dintre cele mai bine organizate şi greu de investigat grupări”, a precizat şeful DIICOT Suceava, ţinând să le mulţumească prin intermediul mass-media şi celorlalte structuri implicate în această acţiune de amploare (Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava, Direcţia Generală Anticorupţie –Serviciul Teritorial Suceava, şi Inspectorul Judeţean de Jandarmi Suceava).
(19 dec 2007, 11:27:06
Prin modul in care a-ti cercetat acest dosar poate veti reusi sa indepartati si infractorii din politie