Indivizii prinşi sâmbăta trecută vânzând, în apropierea halei de carne a pieţei din oraşul Vicovu de Sus, o cantitate impresionată de carne pentru care nu aveau acte de provenienţă, au scăpat de amenzile de sute de milioane de lei vechi cu care au fost ameninţaţi.
Li s-au aplicat doar avertismente scrise, motivaţia fiind că sunt la prima abatere. „Conform procedurilor, luni, la o zi după control, i-am aşteptat să vină să ne prezinte acte care să dovedească faptul că nu vindeau ilegal carnea. Aşa cum am intuit încă de la faţa locului, nu au avut cum dovedi provenienţa cărnii. Totuşi, am considerat că marfa pe care le-am confiscat-o, şi aşa în cantitate foarte mare, reprezintă o sancţiune suficientă”, a explicat Vasile Semeniuc, şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
De la Vasile Şorodoc, din comuna Voitinel, aflat în piaţa din Vicovu de Sus împreună cu soţia, sanitar-veterinarii au confiscat nu mai puţin de 534 de kilograme de carne şi 17 kilograme de preparate din carne.
De la Petru Pleşca, din comuna Frătăuţii Noi, aflat în piaţă împreună cu un văr, Gheorghe Pleşca, s-a confiscat cantitatea de 50 de kilograme de carne. Proprietarul altor 30 de kilograme de carne scoasă la vânzare nu a putut fi identificat, abandonându-şi marfa la apariţia echipei de control.
Animale bolnave pe mesele oamenilor
Sâmbăta trecută, aşa cum a promis, o echipă de la Direcţia Sanitar Veterinară a efectuat un nou control în piaţa oraşului din Vicovu de Sus.
Iniţial, totul părea în regulă, hala fiind închisă (aşa cum s-a dispus cu o săptămână mai înainte din cauza condiţiilor de igienă precare), iar în zonă nefiind nici un comerciant de carne. Plecaţi de la faţa locului, inspectorii s-au întors înapoi în doar 10 minute, după ce au primit o sesizare prin telefon.
De această dată, activitatea comercială era în toi. Pe câteva mese improvizate în aer liber, câţiva comercianţi vindeau carne şi preparate din carne. Nu aveau nici un act de provenienţă asupra mărfurilor pe care le vindeau şi nici vreun certificat de calitate.
În plus, întreaga cantitate de carne fusese adusă într-o furgonetă descoperită, iar pentru a proteja marfa de ninsoare comercianţii o acoperiseră cu pături şi nyloane.
Riscul la care se supun în astfel de situaţii consumatorii este deosebit de mare. Cum animalele scoase la vânzare au fost sacrificate şi scoase pe piaţă fără a fi supuse nici unui test, pe masa oamenilor poate ajunge cu uşurinţă carne vacă infestată cu rabie, ori chiar cu antrax, boală descoperită recent la un viţel din judeţ.