Ore în şir de aşteptare. De asta au parte sucevenii pe care nevoia îi aduce la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
Pacienţii care ajung aici se plâng că trebuie să stea foarte mult pe la uşi, deşi starea lor de sănătate nu este deloc bună.
Oamenii spun că trebuie să aştepte şi câte şase ore până când sunt consultaţi şi primesc rezultatele analizelor, în funcţie de care medicii stabilesc un diagnostic şi hotărăsc dacă este sau nu cazul de internare. De cealaltă parte a baricadei, doctorii afirmă că statul la rând câteva ore nu poate fi evitat în condiţiile în care numărul solicitărilor este mare, iar personalul sanitar în număr insuficient.
“Îi este foame şi n-am ce să-i dau să mănânce”Duminică, o tânără de 22 ani, din Şcheia, mamă a unui băieţel de 5 luni, a aşteptat toată dimineaţa pe holurile Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
Femeia venise la această unitate sanitară speriată de faptul că bebeluşul dădea semne de boală şi, neştiind că avea să stea ore în şir pe la uşi, nu luase cu ea decât o sticluţă de lapte.
Cu pruncul în braţe, tânăra a aşteptat circa o oră până când micuţul a fost văzut de un doctor, pentru ca apoi să mai piardă câteva ceasuri în aşteptarea rezultatelor analizelor.
În jurul orei 12.30, după câteva interpelări în rândul cadrelor medico-sanitare de la camera de stabilizare, tânăra tot nu aflase ce are copilul. Ştia doar că trebuie să mai aştepte până când vor fi gata testele.
“Îi este foame şi n-am ce să-i dau să mănânce. Am terminat laptele, dacă ştiam luam mai mult cu mine”, declara tânăra femeie.
Suplimentări de personal, de la anulIeri, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor, dr. Liviu Cîrlan, nu a negat faptul că pacienţii aşteaptă mult până când li se stabileşte un diagnostic.
El a recunoscut că, în unele situaţii, timpii în care se rezolvă o solicitare sunt lungi şi a motivat acest lucru prin numărul insuficient de personal.
Dr. Cîrlan a explicat că, potrivit normativelor, anual, acest serviciu ar trebui să deservească circa 30.000 de persoane, dar numărul celor care se adresează aici este dublu. Şi asta, în timp ce medicii şi asistenţii sunt foarte puţini la număr, respectiv 7 doctori şi 25 de cadre medii. “Sunt câte doi medici într-o gardă şi şase asistenţi pe tură, care nu au cum să facă faţă într-un timp scurt unui număr mare de solicitări. Când sunt urgenţe majore, se intervine în 2 – 3 minute, se face rapid tot protocolul. Pentru celelalte cazuri nu este însă un timp standard de răspuns. Au prioritate copiii şi bătrânii, dar timpul de aşteptare depinde şi de câte analize are de efectuat în acel moment laboratorul spitalului”, a arătat dr. Cârlan, adăugând că, la anul, problema lipsei de personal va fi rezolvată prin scoaterea la concurs a unor noi posturi de medici şi asistenţi.
“Am discutat cu conducerea spitalului şi ni s-a aprobat suplimentarea numărului de angajaţi”, a punctat şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
(18 dec 2007, 13:11:40