Pericol maxim. Autorităţile sanitar-veterinare din Suceava au intrat în alertă după ce analizele de laborator au confirmat existenţa antraxului la două animale din gospodăria fostului primar din Stroieşti, Mihai Batariuc.
Fostul ales refuză deocamdată să creadă în această versiune şi crede că vaca şi viţelul au murit din cauza unor vaccinuri administrate de medicul veterinar.
„Buba neagră”, aşa cum este cunoscut popular antraxul a apărut la numai câţiva kilometri de municipiul Suceava.
Suspiciunile privind existenţa acestei boli extrem de periculoase au apărut încă de săptămâna trecută, iar confirmarea a venit ieri, după ce atât analizele de laborator de la Suceava, cât şi cele de la Bucureşti au confirmat că este vorba de antrax.
Probele au fost ridicate de la un viţel de aproximativ trei luni, mort pe 10 decembrie în gospodăria fostului primar din Stroieşti din perioada 1992-1996, Mihai Batariuc.
Dacă în cazul viţelului s-a confirmat existenţa antraxului, medicii veterinari au toate motivele să creadă că şi un alt animal aflat în acelaşi grajd, mort în noaptea de 5 spre 6 decembrie, suferea de aceeaşi boală.
Singurul care nu crede în această versiune este chiar fostul primar.
„În grajdul ăla aveam 3 animale, vaca, un viţel de 15 luni şi un viţel de 3 luni. Vaca şi viţelul cel mic au fost vaccinate şi au murit. Celălalt viţel nu a fost vaccinat şi trăieşte şi acum. Eu cred că totul se trage de acele vaccinuri. Dacă era să fie antrax, nu murea şi celălalt viţel?”, s-a întrebat Mihai Batariuc.
Atât fostul primar din Stroieşti, cât şi rudele sale care au intrat în contact cu cele două animale moarte refuză să-şi facă analizele şi spun că nici nu iau în calcul să se îmbolnăvească de antrax.
„Viţelul din grajd e cel mai bun cobai. Dacă moare viţelul ne facem şi noi griji, altfel nu”, a concluzionat Mihai Batariuc.
Autorităţile sanitar-veterinare sucevene, în alertăNu la fel de optimişti sunt şi şefii Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava.
Aceştia spun că au luat toate măsurile care se impun în astfel de situaţii şi speră ca boala să nu mai apară şi la alte animale sau, mai grav, la oameni, mai ales că se poate transmite şi viral nu numai prin contact direct.
„S-au distrus prin incinerare resturile găsite, inclusiv pielea, şi s-au aplicat substanţe dezinfectante pe toate locurile de contact cu materialul patologic, de către o echipă formată din specialişti de la DSVSA Suceava, care s-au deplasat la faţa locului cu agregatul de dezinfecţie. În focar se va efectua vaccinarea anticărbunoasă a tuturor cabalinelor, bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcinelor care au fost scoase la păşune”, a declarat Petrea Dulgheru, directorul DSVSA Suceava.
(18 dec 2007, 18:46:36