Cantităţi impresionante de nisip şi sare au ajuns pe străzile Sucevei, de la începutul iernii şi până acum. Conform directorului firmei de salubrizare Rosal, Adrian Niculescu, cea mai mare parte a rezervelor de antiderapant pregătite pentru iarna aceasta au fost folosite săptămâna trecută, când, din cauza ninsorilor zilnice şi a diferenţelor mari de temperatură, care au făcut ca fenomenul de îngheţ-dezgheţ să se manifeste foarte des, au fost necesare intervenţii zilnice, atât ziua cât şi noaptea. Astfel, numai săptămâna trecută, pe străzile municipiului Suceava au fost împrăştiate 400 de tone de nisip şi 200 de tone de sare umectată cu soluţie specială Safecote, o cantitate foarte mare, care, în mod normal, este suficientă pentru o lună normală de iarnă.
“Avem încă rezerve făcute, dar, pentru a nu apărea probleme, am comandat încă 300 de tone de sare şi 200 de tone de nisip”, a adăugat Adrian Niculescu.
La începutul lunii noiembrie, atunci când primarul Sucevei a inspectat dotarea tehnică şi materială pentru iarnă, Rosal avea pregătită o cantitate de 420 de mc de amestec de sare umectată cu soluţie specială Safecote, precum şi 350 de metri cubi de amestec de sare cu nisip.
Folosirea amestecului de sare cu nisip este un rău necesar, pentru a face străzile circulabile pe timp de iarnă, dar, pe termen lung, sarea afectează asfaltul străzilor, în vreme ce nisipul, ce se adună în cantităţi impresionante, ajunge în canalizarea oraşului, favorizând colmatarea conductelor. În acelaşi timp, amestecul de sare cu nisip este cea mai ieftină şi mai eficientă metodă de intervenţie pe timp de iarnă, soluţiile speciale, precum Safecote, fiind extrem de scumpe.
(17 dec 2007, 17:14:02