Aşa cum a promis, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a trimis o echipă de control pentru a verifica dacă în piaţa agroalimentară din Vicovu de Sus este respectată legislaţia în vigoare în cazul comercializării alimentelor.
Acţiunea a început sâmbătă, dis-de-dimineaţă, în jurul orei 6.00. La început lucrurile păreau a fi în regulă. Hala de carne, închisă de autorităţile sanitar-veterinare sâmbăta trecută, era încuiată, iar în hala de brânzeturi se aflau 4 persoane.
Cum cei care vindeau brânză şi smântână respectau condiţiile igienico-sanitare, echipa de control s-a deplasat să verifice alţi doi agenţi economici care-şi desfăşurau activitatea în perimetrul pieţei din Vicovu de Sus.
S-a constatat că aceştia nu posedau documente de provenienţă a mărfurilor, motiv pentru care au fost invitaţi pentru ziua de astăzi la sediul DSVSA Suceava.
Şi cum nimic nu dădea de înţeles că ar mai putea interveni vreo schimbare, inspectorii sanitar-veterinari au plecat spre Suceava.
Trei comercianţi prinşi, al patrulea a fugitDrumul inspectorilor veniţi în control la Vicovu de Sus nu a fost prea lung. După aproximativ 10 minute de la plecare, aceştia au primit un telefon şi s-au întors în piaţă.
De această dată, activitatea comercială era în toi. Pe câteva mese improvizate în aer liber, trei comercianţi vindeau carne şi preparate din carne.
Luaţi la întrebări de autorităţi, cei trei au lăsat deoparte orice urmă de civilizaţie şi au început să-i ameninţe pe inspectori. Aveau şi motive, mai ales că nu deţineau nici un act de provenienţă asupra mărfurilor pe care le vindeau şi nici vreun certificat de calitate.
În plus, inspectorii sanitar-veterinari au constatat că întreaga cantitate de carne fusese adusă într-o furgonetă descoperită, iar pentru a proteja marfa de ninsoare comercianţii o acoperiseră cu pături şi nyloane.
Un al patrulea individ care vindea carne în piaţa din Vicovu de Sus a abandonat marfa, 30 de kg de carne, şi s-a făcut nevăzut. În total, inspectorii DSVSA Suceava au confiscat 614 kg de carne şi 117 kg de preparate din carne. Toată marfa va fi distrusă prin incinerare, costurile pentru această operaţiune urmând să fie suportate de la bugetul de stat.
Pe comercianţii ilegali îi aşteaptă amenzi de 20.000 de leiCea mai mare cantitate de carne era vândută de Victor Şorodoc, un bărbat din Voitinel. Acesta vindea 534 kg de carne şi 117 kg de preparate din carne, motiv pentru care inspectorii DSVSA Suceava au toate motivele să creadă că bărbatul deţine acasă o adevărată carmangerie.
De altfel, Victor Şorodoc le-ar fi mărturisit inspectorilor suceveni că are la domiciliu în jur de 150 de porci, care, cel mai probabil, vor ajunge tot la vânzare în pieţele din judeţul Suceava.
Toate cele trei persoane identificate la Vicovu de Sus comercializând carne au fost invitate la sediul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava pentru a aduce documente privind provenienţa cărnii.
Toţi trei riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Inspectorii sanitar-veterinari urmează să mai stabilească şi dacă cele peste 600 de kg de carne erau din vită şi porc, aşa cum au declarat comercianţii, sau dacă aceştia ofereau spre vânzare şi carne de cal.Săptămâna şi controlul în piaţa de la Vicovu de Sus
Acţiunea de sâmbătă vine la doar o săptămână după ce inspectorii sanitar-veterinari au descoperit un şir întreg de nereguli în piaţa de la Vicovu de Sus.
Ca urmare a controlului de sâmbătă, 8 decembrie, hala de carne a pieţei din Vicovu de Sus a fost închisă, iar administratorul acesteia, care este şi reprezentant al Consiliului Local, a fost amendat cu 10.000 de lei.
Tot atunci, s-au confiscat 65 de kg de carne, iar autorităţilor locale li s-a cerut să igienizeze hala şi s-o doteze corespunzător pentru a primi avizele necesare redeschiderii.
(17 dec 2007, 15:14:05
800 cum spuneti voi sau 700 cum spun cei de la obiectiv?
ce mai conteaza 100 de kg?doar vine craciunul la toata lumea....si ei trebuie sa manance..
super tare!!