Ecourile scandalului izbucnit după ce sanitar-veterinarii au efectuat un control la hala de carne a pieţei din oraşul Vicovu de Sus, în urma căruia au dispus închiderea acesteia din cauza mizeriei şi a vânzării de carne fără documente care să ateste că aceasta este sănătoasă, sunt departe de a se stinge.
După ce primarul oraşului a declarat că tot controlul este o făcătură, iar echipele de control nu au găsit nimic în neregulă şi nu au confiscat nici măcar un kilogram de carne, ieri, reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava ne-au prezentat actele care demonstrează că 65 de kilograme de carne, de porc şi de vită, au fost într-adevăr confiscate din piaţă sâmbătă dimineaţă, în ziua controlului.
Imediat ce a fost ridicată, carnea a fost predată unei firme din Rădăuţi, abilitată să o transporte şi apoi să o incinereze.
Pe site-ul ziarului nostru, www.monitorulsv.ro, puteţi vedea imaginile filmate de membrii echipei de control în hală, dar şi în afara ei, unde ţăranii vindeau carne din maşini, în condiţii de igienă deosebit de precare.
Animale tăiate în gospodării, fără nici un control
Printr-un comunicat de presă, DSVSA Suceava anunţă că va controla în fiecare sâmbătă hala din piaţa oraşului Vicovu de Sus. Asta deoarece sanitar – veterinarii au informaţii că hala a fost redeschisă imediat după plecarea lor, deşi au interzis ca aceasta să mai funcţioneze până ce nu se vor lua măsuri de igienizare şi dotare corespunzătoare. Dacă aceasta va fi redeschisă şi se va vinde din nou carne în condiţii improprii se va apela din nou la amenzi.
Reprezentaţii DSVSA Suceava au ţinut să sublinieze încă odată că, în urma acţiunii de control de sâmbătă, în hală au fost surprinşi mai mulţi comercianţi ilegali care vindeau carne de porc şi de vită care nu purta marcă de sănătate. Altfel spus, animalele au fost sacrificate în gospodăriile oamenilor şi aduse în piaţă, fără a fi supuse vreunui control, care să ateste dacă erau sau nu sănătoase. Conform reprezentanţilor echipei de control, carnea era vândută de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente acolo.
Filmul controlului de sâmbătă
În zorii zilei de sâmbătă, având informaţii că în hala pieţei din oraşul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiţii de igienă dezastruoase, doctorul Petrea Dulgheru, şeful (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piaţă.
Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, şi cu o mustaţă aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineaţă în piaţă.
A cumpărat, susţine el, direct din portbagajul maşinilor, depozitată printre saci şi roţi de rezervă, carne de vită, de porc şi de cal in valoare de 150 de lei.
Cum a fost la faţa locului în calitate de simplu cumpărător, Dulgheru nu a putut să-i ia la întrebări pe cei care vindeau carnea.
Doar echipa de control a Direcţiei Sanitar Veterinare, ajunsă mai târziu însă la faţa locului, conform unui program stabilit iniţial, a putut controla carnea şi pe cei care o vindeau.
La faţa locului, inspectorii au găsit 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc, comerciantul de carne de cal, susţin veterinarii, fugind între timp de la faţa locului. Administratorul pieţei, reprezentant al Consiliului local din Vicovu de Sus, a fost amendat cu 10.000 de lei, dispunându-se totodată închiderea halei până la remedierea deficienţelor constatate.