Înghesuială la Centrul Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Suceava, unde tot mai mulţi bolnavi de diabet vin pentru trimiterea în baza căreia îşi pot face analiza gratuită, hemoglobina glicozilată, pe care o decontează Casa de Asigurări de Sănătate.
La finele săptămânii trecute, doctorii specialişti care lucrează aici au trebuit să facă faţă unui aflux mare de pacienţi, având în vedere că testul respectiv trebuie efectuat până pe data 24 decembrie. Aglomeraţia s-a mutat în cabinetele medicilor de familie după ce bolnavii au fost lămuriţi de cadrele sanitare de la Centrul Judeţean de Diabet că trimiterea se poate lua şi de aici.
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, dr. Irina Badrajan, declară că lucrurile au început să intre în normal, bolnavii prezentându-se ritmic la cabinete.
„Au început să vină şi cred că vor fi în număr şi mai mare în perioada următoare. N-au prea ştiut de această analiză, deoarece nu a fost făcută o informare corespunzătoare. Pe 4 decembrie se vorbea de analiză, dar noi, medicii de familie, habar nu aveam. Am aflat pe data de 5, când ne-am adresat Casei de Asigurări de Sănătate pentru informaţii cu privire la cadrul legal. Şi CAS Suceava tot pe 5 decembrie a aflat. Pentru medicii de familie, aceste teste reprezintă o muncă în plus, deoarece sunt nişte proceduri noi de urmat, mai ales că trebuie să li se dea tuturor trimitere până pe data 24. Un medic de familie are cam 60 – 70 de pacienţi cu diabet şi va fi mult de lucru, dar este o probă eficientă şi necesară în aprecierea stadiului evoluţiei diabetului şi a tratamentului de urmat”, a arătat sursa citată.
Termen foarte scurt.
Dacă bolnavii s-au prezentat deja în număr mare la cabinetele medicilor specialişti şi ale celor de familie pentru recomandarea în baza căreia îşi pot face testul gratuit, cei care au ajuns la laboratoarele de analize medicale sunt foarte puţini.
În fosta Policlinică Judeţeană din Areni, de exemplu, solicitările nu au fost multe. „S-a anunţat târziu şi termenul e foarte scurt”, explică dr. Marilena Groza, şefa laboratorului.
Potrivit ultimelor reglementări, toţi bolnavii de diabet aflaţi în evidenţele medicilor specialişti diabetologi şi ale medicilor de familie vor beneficia gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate.
În acest sens, pacienţii se vor adresa medicului în evidenţa căruia se află (diabetolog, cu competenţă în diabet sau medicului de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă. Cu trimiterea de la medic în buzunar, pacienţii vor merge la unul din cele 10 laboratoare aflate în relaţie contractuală cu CAS Suceava.
În funcţie de rezultatele obţinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi.
174.000 de lei pentru analize.
La nivelul judeţului, suma alocată laboratoarelor de analize medicale pentru efectuarea acestor analize este de 174.000 lei. Această sumă va fi repartizată unităţilor de profil cu care CAS se află în contract, în mod egal, prin acte adiţionale cu valoare orientativă. Decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA 1 c) se face în funcţie de serviciile realizate de fiecare furnizor, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate.
„Instituţia noastră este pregătită să încheie acte adiţionale pentru aceste analize cu toate laboratoarele din judeţ aflate deja în contract, iar suma alocată pentru sfârşitul acestui an va permite tuturor celor care se adresează să-şi efectueze gratuit testul”, a precizat preşedintele director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel.
(11 dec 2007, 05:34:11