Mii de dosare penale în care sunt cercetate furturi, tâlhării, violuri, infracţiuni economico-financiare, vătămări corporale, omoruri, ucideri din culpă etc. figurează în evidenţele Poliţiei cu autori necunoscuţi (A.N.).
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava sunt, de exemplu, peste 2600 de furturi şi peste 200 de tâlhării rămase cu A.N..
Deşi cifrele par uriaşe, potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul principal Alin Botezatu, poliţiştii suceveni se pot lăuda cu un loc II pe ţară, în ceea ce priveşte procentul de soluţionare a dosarelor cu A.N (81,73%), potrivit statisticii pe primele nouă luni ale lui 2007.
Alin Botezatu explică că, la începutul acestui an, în evidenţele Poliţiei, figurau nu mai puţin de 4190 de dosare cu autori necunoscuţi, iar până la sfârşitul lunii septembrie au fost înregistrate alte 1654. În acelaşi timp, însă, poliţiştii din judeţ au reuşit să dea de urmele infractorilor în 1544 de dosare de acest gen (din care 214 mai vechi de 1 an), la 30 septembrie 2007 rămânând în lucru 3448 de dosare cu A.N..
Judeţ mare.
“La prima vedere, cifrele furturilor şi tâlhăriilor, de exemplu, sunt mari, însă trebuie avut în vedere că judeţul Suceava este un judeţ cu o populaţie numeroasă, cu un număr mare de aşezări urbane şi rurale, cu drumuri naţionale care îl tranzitează –şi de aici posibilitatea infractorilor de a se mişca cu repeziciune dintr-un judeţ la altul... În raport cu alte judeţe, care au o problematică asemănătoare ca a noastră, vă spun că numărul faptelor rămase cu autori necunoscuţi nu este foarte mare”, declară şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul şef Ion Mihalache.
Şeful judiciariştilor din judeţ mărturiseşte că printre aceste câteva mii de AN-uri sunt şi aproximativ 800 sute de dosare, în care şansele ca autorii să mai fie prinşi sunt foarte mici.