Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 8 dec 2007 - Anul XII, nr. 294 (3664)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inaugurare

Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou” şi-a deschis porţile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Grădiniţa cu Program Prelungit „Sfântul Ioan cel Nou”, situată la ieşirea din Suceava, în drum spre Ipoteşti, a fost inaugurată de Moş Nicolae.

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a instituţiei de învăţământ, după care „Îngeraşii”, un grup de preşcolari care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Nicolae, au prezentat un program religios.

Grădiniţa dispune de opt săli dotate cu mobilier şi material didactic adecvat, săli de mese, cabinet medical, cabinet logoped, bucătărie. De educaţia copiilor, cu vârste între doi ani şi jumătate şi şapte ani, se ocupă cinci educatori calificaţi, profesorul de religie, logopedul, medicul pediatru, îngrijitoarele, iar opţional copiii pot să înveţe engleza şi germana, tradiţii populare româneşti, artă plastică, dans popular, teatru.

Rugăciune înainte şi după masă

Administratorul acestei grădiniţe, Narcisa Bompa, ne-a spus că instituţia de învăţământ are o capacitate de 200 de locuri, dar, deocamdată, sunt înscrişi 84 de preşcolari (împărţiţi în patru grupe: mici – pitici, mici, mijlocii, mari), pentru că atât permite spaţiul amenajat.

„Programul normal de funcţionare al grădiniţei este de la ora 8:00 la ora 16:00, de luni până vineri, dar atunci când părinţii pleacă mai devreme la serviciu, pot să-şi aducă micuţii chiar de la ora 7:00 şi pot să mai stea o oră după program. Copiii din această grădiniţă sunt învăţaţi să spună o rugăciune înainte şi după fiecare masă, iar în zilele de sărbătoare merg împreună cu educatorii la slujbă ce se oficiază la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou”, ne-a povestit Narcisa Bompa, care lucrează ca voluntar la această grădiniţă, alături de alţi 5 voluntari (printre care şi medicul pediatru, preotul profesor de religie).

Sucevenii vor plăti, lunar, câte 100 de euro, pentru a-şi aduce copilul în această grădiniţă. Acesta va primi trei mese pe zi şi va beneficia de o educaţie aleasă.

Bani pentru amenajări exterioare

Grădiniţa cu Program Prelungit „Sf. Ioan cel Nou” a fost înfiinţată încă din anul 2005, doar că a funcţionat într-o altă locaţie, într-o locuinţă particulară, cu bunăvoinţa proprietarului - Petru Negrea, membru al Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” - Filiala Suceava.

La început au fost doar 15 preşcolari, numărul lor ajungând în acest moment la 84, (alte 40 de cereri sunt în aşteptare).

„Părintele Bartolomeu, de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, s-a ocupat de construirea acestei noi grădiniţe, iar banii au venit de la credincioşi. Până acum s-au cheltuit aproximativ 10 miliarde de lei vechi, dar mai sunt necesari bani pentru finalizarea lucrărilor. Este vorba de amenajări exterioare, spaţii de joacă, amenajarea drumului până la grădiniţă, terenul fiind al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor”, ne-a explicat administratorul grădiniţei.

Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, iniţiatorul proiectului

Iniţiativa construirii acestei grădiniţe a aparţinut Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” - Filiala Suceava, înfiinţată tot în anul 2005, care a demarat proiectul construirii Complexului Cultural - Educaţional destinat copiilor şi tinerilor suceveni, care cuprinde grădiniţa cu program prelungit, dar şi construirea unei şcoli generale creştin ortodoxe - cu clasele I – VIII - şi a unui centru de studii patristice, în care se vor organiza seminarii, conferinţe cu teme de interferenţă: teologie – psihologie, teologie - economie, teologie – sociologie, mai are nevoie de bani.  Părintele Nicodim (Mănăstirea Putna) a fost creierul acestui proiect, părintele înţelegând că tinerii din Suceava au nevoie de noi perspective pe plan cultural şi spiritual.

Împreună cu membrii Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, părintele Nicodim a făcut ca acest proiect să devină viabil, pentru ca sub deviza „lumină pentru suflet, educaţie pentru viaţă”, copiii şi tinerii suceveni să aibă un alt viitor.

Cei care pot să contribuie la finalizarea acestui proiect educaţional, care are în vedere  amenajarea centrului cultural şi extinderea programului educaţional pentru clasele I – IV, au la dispoziţie contul RO96BRDE340SV11897173400 B.R.D. Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou” şi-a deschis porţile.
 Vizualizări articol: 1424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou” şi-a deschis porţile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sushi din omletă şi legume 6 porţii - 20 minute + 2 ore la frigider 4 ouă4 linguri caşcaval ras300g telemea1 leg ceapă verde150g roşii mici4 linguri ulei de măslinecâteva frunze de busuiocsare, piper Spargeţi ouăle şi bateţi-le bine 3 minute. Adăugaţi... Citeşte