Campania de vânătoare a vulpilor din judeţul Suceava, necesară datorită înmulţirii acestora şi apariţiei a numeroase cazuri de rabie, se desfăşoară cu greutate.
Într-o lună şi jumătate s-a reuşit împuşcarea a doar 320 de vulpi, din totalul de 1950 estimate că trăiesc în judeţ.
Numărul mic al efectivelor împuşcate are o explicaţie destul de simplă. Trofeele de vulpe nu au nici o valoare, iar cum statul nu oferă vreun stimulent financiar pentru împuşcarea acestora, vânătorii nu se prea înghesuie să le elimine.
În afara câtorva vânători, care au pasiunea de a împuşca vulpi cu carabinele, restul împuşcă vulpile întâmplător, la goanele la mistreţi ori la cele de iepuri. Singura motivaţie care mai există pentru împuşcarea vulpilor pleacă de la faptul că acestea distrug vânatul valoros pentru vânători, precum iepurele, potârnichile ori prepeliţele.
În luna octombrie a acestui an, Nicolaie Goicea, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), spunea din cele 1950 de vulpi, cât se estimează că există în judeţ, în jur de 1500 vor fi împuşcate în această iarnă. Deşi abia au fost răpuse ceva mai mult de 300 dintre vulpi, acesta rămâne optimist că mare parte dintre ele vor fi vânate până în primăvară. El spune că odată cu aşezarea zăpezii peste tot în judeţ campaniile de vânătoare vor fi mult mai eficiente.
Frica de rabieIntensificarea campaniei de lichidare a vulpilor este intens cerută de autorităţile sanitar-veterinare, care semnalează din ce în ce mai des cazuri de rabie în judeţ. Numai în ultimele două săptămâni, Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a depistat cu rabie două vulpi vânate, la Cârlibaba, respectiv Valea Moldovei.
S-a ajuns astfel la nu mai puţin de 14 cazuri de turbare în 2007, faţă de 4-5 câte se înregistrau în anii precedenţi. Vulpea este considerată principalul purtător al rabiei. De menţionat că împuşcarea vulpilor în număr mare nu are cum afecta în mod grav specia, rata de înmulţire a acestora fiind foarte mare.
Preşedintele AJVPS, Nicolaie Goicea, este de părere că vulpile diagnosticate recent cu rabie au doar simptome ale acestei boli.
„Febra paralitică este un simptom al rabiei. Este o boală mult mai puţin periculoasă deoarece vulpea, chiar dacă are rabie, nu o transmite. Cred că despre asta este vorba în cazul ultimelor vulpi. Dacă ar fi avut rabie propriu-zisă, ar fi transmis-o imediat şi celorlalte şi atunci am fi avut probleme mari”, spune Goicea.