În ultima vreme, mulţi suceveni au reclamat fel de fel de abuzuri ale poliţiştilor. Fie că a fost vorba de agenţi de circulaţie, judiciarişti, şefi de post ori poliţişti de frontieră, oamenii s-au plâns, mai mult sau mai puţin întemeiat, de comportamentul acestora.
Reclamaţiile lor au ajuns pe mâna procurorilor, iar cei acuzaţi s-au ales cu dosare penale care vizează infracţiuni grave: lovire, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu, fals etc.
În cele din urmă însă, în marea lor majoritate, oamenii legii reclamaţi magistraţilor au fost găsiţi nevinovaţi.
Numărul plângerilor, în creştere
Anul trecut, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au fost depuse 69 de plângeri împotriva ofiţerilor de poliţie. 58 dintre ele s-au finalizat în acelaşi an cu soluţie de neîncepere a urmăriri penale, cei acuzaţi fiind găsiţi nevinovaţi. Cinci cauze au rămas în lucru pentru acest an, în timp ce patru dosare au fost declinate către alte structuri, mai exact Departamentul Naţional Anticorupţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Într-un alt dosar, iniţial s-a dat soluţie de începere a urmăririi penale, însă ulterior, după adunarea altor probe la dosar, cel acuzat a fost scos de sub urmărire penală şi declarat nevinovat.
În 2007, numărul plângerilor împotriva ofiţerilor a crescut semnificativ. Numai în primele nouă luni ale anului, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înregistrat alte 81 de plângeri penale formulate împotriva lucrătorilor de poliţie cu gradul de ofiţer.
42 dintre ele au fost deja soluţionate, fără ca vreun poliţist să fie pus sub acuzare. Alte 38 mai sunt în lucru, în timp ce într-un caz s-a demarat începerea urmării penale.
Este vorba de binecunoscutul dosar al comisarului Ioan Halaicu, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava, cercetat pentru purtare abuzivă după ce a fost filmat în timp ce bate un bărbat de etnie romă. Interesant este că în acest caz sesizarea nu vine din partea celui bătut, ci chiar de la conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
Un subofiţer trimis în judecată, altul amendat
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, unde ajung plângerile împotriva subofiţerilor, în acest an au fost soluţionate 55 de dosare, în care oamenii legii erau acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de lovire, vătămare corporală din culpă, abuz în serviciu şi fals. În 52 dintre cazuri, procurorii au dat soluţia de neîncepere a urmării penale.
Într-un alt caz, competenţa a fost declinată către un parchet superior, în timp ce două dosare s-au finalizat prost pentru poliţişti. Unul dintre ei, care şi-a dat demisia din poliţie, a fost trimis în judecată.
Filimon Grigorean, în vârstă de 48 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc, era, la finele anului trecut, agent şef în cadrul poliţiei din oraşul în care locuieşte. Aflat la volanul unei maşini proprietate personală, omul legii, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a acordat prioritate, lovind în plin două persoane care încercau să traverseze regulamentar strada.
Victimele, soţii Ovidiu şi Daniela Băişoiu, s-au ales cu răni grave. Fostul om al legii, a ajuns în boxa acuzaţilor, unde va fi judecat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.
În al doilea caz, poliţistul a fost scos de sub urmărire penală, dar a primit o amendă administrativă. Acesta, Constantin Moldovan, agent la postul de poliţie Brodina, a fost, iniţial, urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. Ulterior, pentru că nu au fost constituite elementele săvârşirii acestei infracţiuni, încadrarea juridică a fost schimbată, cercetările fiind continuate pentru abuz în serviciu. Găsit vinovat pentru că a întârziat înregistrarea unei infracţiuni silvice, poliţistul s-a ales cu o amendă de 1000 de lei.
Procurorii explică
Procurorul Luminiţa Hurjui, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, a încercat să ne explice de ce reclamaţiile împotriva poliţiştilor au o rată scăzută de izbândă.
„Numărul mare de plângeri se datorează libertăţii şi dreptului persoanelor de a formula plângeri penale, indiferent dacă acestea au sau nu un minimum de probatoriu care să le susţină. În multe situaţii, plângerile formulate împotriva agenţilor de poliţie se dovedesc neîntemeiate încă de la efectuarea actelor premergătoare care se impun pentru stabilirea situaţiei de fapt”, a arătat procurorul.
( 7 dec 2007, 13:32:54