A devenit oficial. Ţăranii nu le mai pot tăia gâtul porcilor din bătătură decât după ce îi adorm, trăgându-le un glonţ în cap. Un pistol cu glonţ captiv, arma folosită la sacrificarea porcinelor în toată Europa, costă în jur de 400 de lei, iar pentru folosirea lui este nevoie de autorizaţie inclusiv de la poliţie.
Sanitar veterinarii din judeţ cer ca măcar măcelarii din fiecare sat să-şi cumpere un pistol, să se autorizeze la primării, iar oamenii care sacrifică porcine să apeleze la ei.
Ochit în frunte, porcul va adormi instantaneuProcedeul de asomare (adică de ameţire a animalului înainte de sacrificare) a porcului, intrat în vigoare prin Directiva 93 a Comisiei Europene încă de la începutul acestui an, implementat până acum doar la laboratoarele autorizate, prevede două metode de sacrificare a porcinelor. Fie cu ajutorul unui pistol cu glonţ captiv, fie prin electronarcoză.
În primul caz, „pistolarul” ocheşte animalul în frunte, în zona creierului. Glonţul adoarme animalul instantaneu, după care porcul poate fi sacrificat cu uşurinţă.
A doua metodă este ceva mai complicată. Doi cleşti metalici, conectaţi la o sursă de curent electric, sunt aplicaţi de o parte şi de alta a capului porcului. Curentul trece prin capul animalului şi îl adoarme într-o clipă. Cum a doua metodă este mai costisitoare şi presupune un aparat mai complex, autorităţile recomandă, mai ales în cazul celor care nu au de sacrificat un număr foarte mare de animale, folosirea pistolului cu glonţ captiv.
În căutarea măcelarilor de ocazieIeri, în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, a dat startul campaniei de salvare a porcilor de groaznica moarte prin înjunghiere pe viu.
„Uniunea Europeană ne cere să folosim cele mai moderne tehnici pentru sacrificarea animalelor, în aşa fel încât acestea să sufere cât mai puţin în momentul sacrificării. Este momentul ca şi noi, la Suceava, să punem în practică aceste norme”, a declarat Petrea Dulgheru.
Primul pas va fi făcut chiar în această săptămână. Medicii veterinari zonali din judeţ vor lua legătura cu primăriile de localităţi şi îi vor identifica pe oamenii care se ocupă, în această perioadă, de sacrificarea porcilor prin sat. Le vor aduce la cunoştinţă acestora cum pot intra în legalitate şi le vor facilita posibilitatea de a achiziţiona astfel de pistoale.
Pistoalele au ajuns doar în laboratoarele autorizateÎnainte de a achiziţiona arma, printre altele, solicitanţii trebuie să depună o cerere la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava. De aici, în doar câteva zile, vor primi o împuternicire, pe baza căreia îşi vor putea achiziţiona pistolul de la orice magazin autorizat de arme.
După cum am aflat de la comisarul de poliţie Vasile Gabor, proprietarii de abatoare care şi-au achiziţionat deja astfel de pistoale şi-au cumpărat armele din alte judeţe, cele trei magazine din Suceava neavând la vânzare astfel de pistoale. Foarte probabil însă, în curând, acestea vor aduce şi ele astfel de arme.
În momentul de faţă, sacrificarea porcilor cu ajutorul pistoalelor sau al electronarcozei se practică doar în cele 14 abatoare autorizate din judeţ.
Proprietarii care îşi înjunghie porcul fără asomare riscă amenzi, din partea veterinarilor, de până la 30.000 de lei. Foarte probabil însă, autorităţile vor trece la sancţiuni abia de anul viitor. Chiar şi aşa, medicii veterinari vor trece şi în acest an pe la oameni, urmând a le explica noile reglementări şi a încerca să-i convingă de necesitatea de a-şi schimba obiceiurile.
Porcii împuşcaţi au carnea mai fragedă
Pe lângă faptul că uşurează moartea animalului, pistolul cu glonţ captiv mai prezintă încă cel puţin două mari avantaje. Cum animalul nu se mai zbate şi nu este supus stresului, carnea acestuia rămâne mai fragedă. Un alt mare avantaj pleacă de la numărul celor implicaţi în tăierea porcului. În loc de o armată de oameni care să ţină animalul, la acest tip de sacrificare modernă este nevoie doar de un singur om.