Modul în care locuitorii municipiului Suceava ştiu să depoziteze deşeurile menajere şi, mai ales, să respecte normele privind colectarea selectivă, vor fi atent monitorizate de comisarii Gărzii de Mediu. În perioada următoare, echipele de control se vor axa pe verificarea punctelor de colectare selectivă a deşeurilor, amenajate în municipiul Suceava.
De aceste controale sunt vizaţi atât locuitorii Sucevei, asociaţiile de proprietari, cât şi societatea Rosal, operatorul unic de salubrizare din municipiu. De altfel, din echipele de control vor face parte şi reprezentanţi ai societăţii Rosal, ai Primăriei Suceava şi ai Agenţiei de Protecţie a Mediului.
Potrivit directorului Rosal Suceava, Adrian Niculescu, deşi în municipiu există 112 ţarcuri pentru pet-uri şi 100 de containere etichetate, în special pentru hârtie şi carton, sucevenii dovedesc zi de zi că mai au de învăţat în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor. În ţarcurile preluate de Rosal de la Primărie, în foarte multe zone, pet-urile sunt depozitate alături de hârtie şi, uneori, chiar de saci cu deşeuri menajere.
Comisarul Sorin Toma a precizat că echipele Gărzii de Mediu vor avea în vedere, în primul rând, respectarea normelor de mediu în acest domeniu, de către toţi factorii implicaţi: cetăţeni, autorităţi locale, operator de salubrizare, eventualele abateri putând fi urmate de sancţiuni.
Verificările vor continua şi pe rampa de deşeuri a Sucevei unde, în ultimele zile, au izbucnit mai multe incendii. Reprezentanţii Gărzii de Mediu sunt de părere că aceste focare au apărut din cauza ţiganilor care obişnuiesc să caute printre gunoaie şi care se încălzesc aprinzând deşeurile, dar şi din cauza autoaprinderilor.