Câteva emisiuni TV având ca subiect vaccinul antigripal şi posibilele efecte negative asupra stării de sănătate au băgat spaima în câţiva suceveni, care şi-au refuzat dreptul de a-l face gratuit, în cadrul campaniei demarate de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP).
Ieri, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti, dr. Irina Badrajan, a semnalat faptul că unele persoane din judeţ, incluse în categoria celor cu risc, care au dreptul la vaccin antigripal gratuit, au refuzat administrarea lui, motivându-şi gestul printr-o serie de materiale de televiziune care îl prezentau drept un produs toxic.
„Am înţeles că unele posturi de televiziune au difuzat emisiuni care pun vaccinul antigripal într-o lumină proastă. Se spunea că e toxic când, de fapt, el este foarte util, iar populaţia cu risc ar trebui să fie conştientă de acest lucru, mai ales că se face gratuit. Mi se pare o tactică foarte periculoasă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă imunizarea împotriva gripei, dar televiziunile susţin contrariul”, a arătat dr. Badrajan.
53.192 de vaccinuri antigripale administrate în judeţ
Recent, printr-o serie de materiale TV, populaţia a fost informată că vaccinurile conţin agenţi toxici, precum aluminiu (care declanşează boala Alzheimer), formaldehidă (responsabilă de modificări genetice severe) şi microorganisme periculoase pentru organism.
„Eficienţa protecţiei vaccinului împotriva gripei variază de la 30 la 40%. Procentul nu este deloc încurajator, dacă aveţi în vedere multiplele pericole la care vă expuneţi odată cu introducerea în corp a toxinelor conţinute în vaccin”, se specifică în articolele respective.
La rândul lor, medicii afirmă că vaccinurile antigripale sunt benefice, deoarece au în compoziţie antigene virale sau microbiene, inactivate sau vii atenuate, extracte de agenţi infecţioşi care, odată introduse în organism, activează sistemul imunitar. Acesta secretă anticorpi împotriva germenilor respectivi, dezvoltând imunitatea în cazul unui contact cu ei şi protejând astfel organismul împotriva infecţiei.
Potrivit datelor contabilizate de Autoritatea de Sănătate Publică Suceava, până pe data de 25 noiembrie, au fost administrate 53.192 de doze de vaccin antigripal, din cele peste 70.000 trimise de MSP. „Campania decurge normal, nu am înregistrat situaţii deosebite, iar până la sfârşitul lunii decembrie este timp să se utilizeze toate dozele de vaccin”, a declarat directorul executiv al instituţiei, dr. Odette Nicolae, cu precizarea că „nu s-au înregistrat reacţii adverse post vaccinare indezirabile”.