Peste 800 de suceveni au luat parte sâmbătă, de Ziua Naţională a României, la un spectacol extraordinar „Cânt şi joc pe plai străbun”, ce a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava.
Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, dirijor preot Lucian Tablan Popescu, a deschis spectacolul cu cântecul – rugăciune - „Tatăl nostru”, urmat de Imnul României, „Deşteaptă-te române”. Sucevenii s-au ridicat în picioare şi au cântat, cel puţin prima strofă din imn, împreună cu elevii seminarişti. Coriştii au mai interpretat piesele „Ardealul” şi „Măi stejar”, fiind îndelung aplaudaţi de public. A urmat un moment artistic susţinut de Cvartetul „Ciprian Porumbescu” al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, urmat de Formaţia de muzică folk „Simbol” a Palatului Copiilor, instructor Valentin Ianoş. Formaţia de dans modern a Palatului Copiilor, instructor profesor Mirela Duminică, şi formaţia de dans de societate a Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, instructor profesor Viorica Iosif, au încântat publicul prin tinereţe, talent, costume, coregrafie. Fanfara Primăriei Municipiului Suceava, dirijor Trifan Leancă, a susţinut un scurt recital cu piese cunoscute, de promenadă, dar şi jazz.
Folclor la superlativArtiştii Ansamblului „Ciprian Porumbescu” (dirijor Viorel Leancă, coregrafia Costinel Leonte, regia tehnică Ion Vizitiu, maestru sunet Dorel Dumbravă) au oferit sucevenilor un spectacol de aproape o oră, din care nu au lipsit dansul (dansuri populare specifice Bucovinei, dar şi dansuri olteneşti), cântecul popular (interpretări solo), muzica instrumentală.
Publicul i-a primit cu dragoste, cu aplauze, punctul culminant din spectacol fiind un moment coregrafic inedit - mozaic de dansuri ale minorităţilor, în care artiştii suceveni au impresionat prin profesionalism, ţinute, repertoriu.
O surpriză plăcută pentru public a fost şi apariţia pe scenă a unei fetiţe în vârstă de 9 ani din comuna Moara, Andreea Chisăliţă, elevă a Şcolii Generale Nr. 4 Suceava,
care a interpretat muzică populară, purtând costumul popular specific zonei din care provine. Copila a fost descoperită ca o voce foarte bună în cadrul unui spectacol local, de către cunoscutul interpret de muzică populară al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, Sorin Filip, care a interpretat sâmbătă, alături de solişti consacraţi ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu” piese muzicale cunoscute din repertoriul popular.
Realizatorul întregului spectacol de 1 Decembrie a fost profesorul Emil Havriliuc.
Organizatorii spectacolului au fost Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Judeţului Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Casa de Cultură Suceava şi Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”.