Valoarea terenurilor din localităţile aflate în apropierea municipiului Suceava a crescut extrem de mult în ultima vreme.
Atunci când, între rude sau vecini, apar disensiuni privind aceste suprafeţe de teren, adesea încep scandalurile, şi drumul către instanţele de judecată devine o obişnuită.
Comisia locală de fond funciar a primăriei Ipoteşti este luată cu asalt de zeci de familii care se bat pentru suprafeţe mai mari sau mai mici de teren. În jur de 40 de litigii, multe care ţin de mai mult de un deceniu, revin periodic la comisia locală, una dintre părţi solicitând punerea în posesie. De multe ori însă, ceilalţi reuşesc să găsească o altă metodă de atac, şi disputa se mută din nou în instanţă.
Ani de zile prin tribunaleEste şi cazul Elenei Păpuşoi, o suceveancă stabilită actualmente la Bucureşti. Femeia, împreună cu fratele ei, se judecă cu mai multe rude pentru două suprafeţe de teren din Tişăuţi şi Lisaura, comuna Ipoteşti. Bate periodic drumul până la Suceava, depune contestaţii peste contestaţii, şi nu are de gând să renunţe. Miza este mare: dacă ar pune mâna pe suprafaţa pentru care se judecă, aceasta, împreună cu fratele, ar intra în posesia a mai mult de un hectar de teren agricol, în intravilan. Cu alte cuvinte, s-ar îmbogăţi.
După ani de zile de procese, părţile s-au cam întors de unde au plecat. Chiar dacă, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, comisia locală a emis, încă din 2006, un act de punere în posesie pe numele Elenei Păpuşoi, partea adversă a găsit o nouă cale de contestaţie. Instanţa a admis-o, a casat vechea sentinţă civilă, şi a trimis cauza spre rejudecare.
„Avem numeroase astfel de cazuri, oamenii ne reclamă pe noi că nu vrem să îi punem în posesie şi că avem diferite interese. Ca şi în cazul doamnei Păpuşoi, noi am emis proces verbal de punere în posesie, însă titlul de proprietate nu avem cum să-l emitem atâta timp cât instanţa a trimis cauza spre rejudecare”, a explicat Dumitru Corjuc, primarul comunei Ipoteşti.