Ziua Naţională a României a fost marcată la Palatul Administrativ din municipiul Suceava de o manifestare expoziţională, realizată sub egida instituţiei Prefecturii în colaborare cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în care pictura, cartea, numismatica şi maximafilia au contribuit deopotrivă la definirea momentului istoric al realizării statului unitar român.
La manifestarea care a avut loc sâmbătă în Galeria „Bucovina”, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, ai Poliţiei şi Jandarmeriei, universitari dar şi un invitat cu statut diplomatic, consulul general al Ucrainei la Suceava, secvenţele de desfăşurare s-au succedat de la momentul festiv al intonării imnului de stat, la scurte alocuţiuni rostite de oficiali, cărora le-a urmat apoi vizionarea expoziţiei.
Un exemplu
Segmentul plastic al manifestării, constând într-o suită de lucrări în ulei cu peisaje din Bucovina, a fost asigurat de prof. Ioan Bodnar, consilier pentru minorităţi în cadrul Compartimentului Integrare Europeană din cadrul instituţiei Prefecturii, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România-Ţinutul Bucovina.
Alăturându-se acestui aliniament vizual şi multicolor, trei colecţionari numismaţi, profesorii Dan Lohănel şi Roman Istrati şi pictorul şi graficianul humorean Radu Bercea au grupat tematic (efigii de voievozi, personalităţi culturale...) o serie de piese de medalistică şi maximafilie cărora li s-a adăugat, completând şi întregind întregul ansamblu expoziţional, o selecţie de volume cu titluri care vizează actul unirii şi al înfăpturirii României Mari, din fondul de carte al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”.
Un exemplu prin care arta, cartea şi piesele de colecţie adunate cu grijă, îmbinate armonic, pot defini consistent un eveniment.