Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2007 - Anul XII, nr. 289 (3659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dilemă

Bani pentru Cetatea de Scaun?!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Directorul general al Complexul Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, a aflat din presă că Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) a aprobat acordarea sumei de 20 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi consolidarea Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Aşa cum a declarat pentru presa locală, cu câteva zile în urmă, primarul Ion Lungu, Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, l-a sunat în timpul şedinţei de Consiliu Local de joia trecută şi i-a spus că, în baza demersurilor făcute de Primărie, „a aprobat acordarea sumei de 20 de miliarde de lei vechi pentru lucrările de consolidare şi refacere a Cetăţii de Scaun...având în vedere faptul că, în luna februarie, se împlinesc 620 de ani de la atestarea documentară a Sucevei”.

Acest lucru nu poate fi decât salutar, mai ales că, în acest an, aşa cum a precizat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, „nu s-a acordat nici un leu pentru cel mai important monument laic din spaţiul intercarpatic”.

Nu există proiect

Suma este considerabil mult mai consistentă decât cele 6,5 miliarde lei acordate în anul 2004, anul marii comemorări semimilenare a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, când s-au efectuat vizibile lucrări de restaurare şi de consolidare a versantului Cetăţii de Scaun.

Ceea ce ne-a spus Constantin-Emil Ursu, şi ni se pare demn de semnalat, este faptul că CMB Suceava, care, aşa cum a precizat primarul Ion Lungu „gestionează acest monument istoric şi are întocmite proiecte de consolidare”, nu dispune de un proiect unic care să circumscrie toate lucrările de reabilitare şi restaurare.

„Nu există un proiect - a subliniat el - există bucăţi de proiect, după care s-au făcut până acum anumite lucrări de restaurare”.

Parteneriat între Primărie şi Consiliul Judeţean Suceava

Lipsa unui proiect este şi motivul invocat de Ministerul Culturii şi Cultelor („cel puţin până într-o anumită fază”, cum a spus directorul CMB) că nu a acordat nici un ban în acest an pentru Cetatea de Scaun.

„Proiectul  - a precizat Constantin-Emil Ursu - nu îl facem noi, ci Institutul Naţional al Monumentelor Istorice. Acest proiect parcurge toate etapele de avizare şi abia după aceea se poate trece la lucru”.

El a reliefat faptul că există un parteneriat între Primăria municipiului şi Consiliul Judeţean Suceava vizavi de reabilitarea întregii zone de protecţie a Cetăţii de Scaun, reabilitare pentru  care Primăria a plătit deja studiul de fezabilitate.

„Probabil - a adăugat el - în cele 20 de miliarde de lei este prinsă şi partea de proiectare, pentru că dacă aceşti banii sunt numai pentru restaurarea cetăţii, MCC, prin Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice (ONMI), va trebui să plătească separat proiectarea”.

Dilema

Dilema cea mare, vizavi de decizia de acordare a acestei sume, este pentru care an vor fi alocaţi  banii. „Depinde cum va suna Hotărârea de Guvern”, a spus Constantin-Emil Ursu.

Un lucru pe care n-a reuşit însă să-l afle, pentru că încercarea sa de a discuta la telefon direct cu ministrul nu a avut sorţi de izbândă, iar directorul ONMI, Dan Nicolae Buşcu, pe care l-a contactat, s-a arătat la fel de nedumerit.

Oricum, după aprobarea Hotărârii de Guvern, banii trebuie să treacă prin ONMI, dar directorul acestuia a mai punctat în discuţia telefonică un lucru cu privire la sumele alocate anul trecut, pentru alte monumente din ţară, tot în ultima lună a anului, când banii au fost acordaţi pe data de 10 decembrie, iar pe data de 20 trebuia deja raportat modul în care...au fost cheltuiţi.

Aşa că, atâta timp cât primarul Ion Lungu şi directorul CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, nu dispun de informaţii concrete cu privire la aceşti bani, nu ne rămâne decât speranţa că Hotărârea de Guvern va stipula faptul că suma nu este pentru anul în curs, ci pentru anul 2008. Altfel, este vorba de o sumă deja pierdută din start.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani pentru Cetatea de Scaun?!.
 Vizualizări articol: 1102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bani pentru Cetatea de Scaun?!0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu chimen 4 portii 45 minute Se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcit şi se curăţă. Se taie ceapa şi se căleşte în ulei, împreună cu seminţele de chimen. Se adaugă sare şi piper. Când ceapa începe să se... Citeşte