Miile de petarde bubuite seară de seară cu mult înainte de sărbătorile de iarnă, o obişnuită în ultimii ani în municipiul Suceava, devin încet, încet doar o amintire. Fenomenul s-a diminuat serios încă de anul trecut, încadrarea comercializării sau uzului de petarde de la o simplă contravenţie la infracţiune făcându-i pe comercianţi să renunţe la această afacere şi pe tineri să-şi caute alte mijloace de distracţie.
În acest an însă, s-ar putea ca obiectele pirotehnice să dispară aproape definitiv. Dacă în anii precedenţi, la această vreme, distribuitorii care pot comercializa materiale pirotehnice aveau deja adusă parte din marfă la Suceava, acum nici unul nu a solicitat nici măcar aviz pentru comerţul obiectelor pirotehnice legale.
Nu mai sunt la modă
„Este puţin probabil să mai solicite cineva acest drept, acum spre sfârşitul lunii noiembrie. Dacă anul trecut am avut cinci distribuitori autorizaţi să achiziţioneze şi să distribuie obiecte pirotehnice, în acest an, probabil, nu vom avea nici unul”, spune comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava.
Mai mult, nici un agent economic sau persoană fizică autorizată nu a solicitat dreptul de a comercializa legal materiale pirotehnice. În anii precedenţi, mare parte din „marfa” folosită de amatorii de bubuit petarde era achiziţionată de la comercianţii ilegali din pieţe sau din Bazar. Poliţiştii spun că nu sunt deloc semnale că în aceste sectoare s-ar vinde materiale pirotehnice, doar cu câteva zile înainte de sărbători fiind posibil să apară câţiva comercianţi, în general cei care aduc marfă din ţările vecine. În afara fricii de dosare penale, cred poliţiştii, lipsa materialelor pirotehnice se poate explica şi prin faptul că acestea nu prea mai sunt la modă.
Lege aspră
Urmare a numeroaselor accidente grave, care au dus la mutilarea a numeroşi oameni, adesea simpli trecători printr-o zonă în care se aruncau petarde, legislaţia a fost înăsprită.
Prin apariţia legii 406/2006, confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul sau folosirea de obiecte pirotehnice artizanale periculoase constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. Sunt considerate periculoase amestecurile pirotehnice din clasele II-IV, T1, T2.
La liber au rămas doar obiectele artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice din clasa I (artificiile pentru pomul de iarnă, artificiile pentru torturi, artificiile tip confetti, artificiile din gama „vulcan” de dimensiuni mici şi artificiile cu 5 sau 10 focuri) cu excepţia petardelor, pocnitorilor şi obiectelor zburătoare din această clasă. Obiectele pirotehnice din categoriile interzise pot fi folosite numai de persoane juridice autorizate, după obţinerea câtorva avize.