Castane fierbinţi. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava a remis ieri un comunicat de presă prin care se delimitează de acţiunile comisarului Ioan Halaicu, filmat cu telefonul mobil în timp ce lovea cu sălbăticie un suspect adus în biroul său pentru audieri. „Facem precizarea că acesta este un caz singular semnalat în cadrul unităţii noastre de poliţie, iar conducerea IPJ Suceava nu tolerează astfel de comportamente prin care sunt semnalări ale încălcării deontologiei profesionale”, se arată în comunicatul de presă.
Tot aici se arată că fapta s-a petrecut în cursul anului 2006 şi nu în această primăvară, cum eronat a apărut în ziarul nostru. Acest aspect a fost clarificat de superiorii şefului Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, care au efectuat o anchetă internă după ce filmuleţul le-a fost livrat de un „prieten” al comisarului Ioan Halaicu.
„La data de 18 septembrie 2006, comanda IPJ Suceava a fost sesizată despre faptul că un lucrător al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava ar avea un comportament abuziv în efectuarea cercetărilor, fiind pus la dispoziţie un CD reprezentând imagini filmate cu un telefon mobil. În baza dispoziţiei şefului IPJ Suceava, a fost iniţiată de urgenţă procedura cercetării prealabile în acest caz, pentru clarificarea acestor aspecte. Chiar în aceeaşi zi, materialul a fost înaintat, conform competentei, către Parchetul Curţii de Apel Suceava, întrucât din vizionarea imaginilor, se constată faptul că, la data de 31 mai 2006, lucrătorul de poliţie a avut un comportament abuziv în timpul audierii unei persoane”, sunt concluziile conducerii IPJ Suceava.
După ce cazul a fost preluat de procurori, conform legii, Poliţia a suspendat cercetarea prealabilă până la finalizarea anchetei de către Parchet.
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, până la soluţionarea cauzei, IPJ Suceava nu poate dispune nici o măsură administrativă, însă în situaţia în care se va dispune punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei de judecată în legătură cu săvârşirea vreunei fapte penale, poliţistul urmează să fie pus la dispoziţia unităţii”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Suceava.
Ce s-a întâmplat de fapt
Filmuleţul care a dus la demararea acestei anchete îl înfăţişează pe comisarul Ioan Halaicu în timp ce îl loveşte şi umileşte pe un bărbat de etnie rromă, adus la sediul IPJ Suceava pentru că ar fi încercat să înşele o vânzătoare când aceasta îi schimba o bancnotă.
În imaginile înregistrate cu telefonul mobil se poate auzi cum bărbatul „anchetat” urlă de durere după ce primeşte un baston la picioare. Suspectul cerşeşte mila poliţistului, dar fără nici un folos.
„Picioarele lipite. Aplecat”, îi cere Halaicu, iar răspunsul bărbatului se aude smerit: „Dar, nu am făcut nimic”. Reacţia este dură: „Cum nu, mă? Eşti şi impertinent”, după care se poate observa cum bărbatul este aşezat în genunchi, cu spatele la persoanele prezente, pe un scaun din biroul poliţistului pentru a fi croit din nou fără milă la picioare.
La scenele de violenţă au participat şi alţi colegi de-ai comisarului Halaicu, anumite remarci lăsându-se cu râsete ale poliţiştilor.
Halaicu, cercetat pentru purtare abuzivăÎntre timp, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au început urmărirea penală împotriva comisarului Ioan Halaicu. Acesta este cercetat pentru purtare abuzivă, faptă prevăzută de articolul 250 din Codul Penal.
„Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă penală. Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”, se arată în Codul Penal.
În momentul declanşării urmăririi penale am încercat să luăm şi un punct de vedere al comisarului Ioan Halaicu.
„Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Dacă sunt vinovat va stabili instanţa de judecată”, a spus ofiţerul la vremea respectivă.
( 5 dec 2007, 15:12:27