Braconajul cu ecranul şi setca a devenit o adevărată modă pe râurile şi lacurile de acumulare din judeţ. Poliţiştii au constatat, în acest an, o creştere spectaculoasă a numărului celor care deţin şi folosesc plase pentru braconarea peştelui.
S-a ajuns astfel, în numai 9 luni de zile, la întocmirea a peste 200 de dosare penale la infracţiuni privind fondul piscicol, faţă de doar 47 câte se înregistraseră în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Parte dintre cei care s-au ales cu dosare penale au fost surprinşi în flagrant braconând, în timp ce alţii au fost surprinşi cu plase de vânzare.
Puietul, măcelărit de plasticul din plase
Chiar dacă nu are efectul braconajului cu dinamită sau curent electric, pescuitul cu plasele monofilament distruge serios fondul piscicol. Poliţiştii din judeţ au confiscat nu mai puţin de 2600 de metri plase pescuit de la începutul anului.
„În general, le montează seara şi vin să le ridice în zorii zilei. Nu este însă o regulă generală, adesea oamenii noştri dând peste astfel de braconieri şi în miezul zilei. Unii nu îşi întrerup activitatea nici măcar acum, pe timp de iarnă”, a arătat comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava.
Misiunea de a-i prinde pe cei care braconează peştele nu aparţine doar oamenilor legii de la acest compartiment, ei ieşind în faţă deoarece sunt cei care adună şi contabilizează metrii de plase de pescuit confiscaţi.
Comisarul Gabor spune că pescuitul cu plase monofilament „distruge puietul, îl măcelăreşte şi îl omoară”.
Cea mai recentă infracţiune la fondul piscicol a fost constatată de poliţişti pe 17 noiembrie. Ovidiu Lucian I., de 21 de ani, din Ipoteşti, a fost prins în timp încerca să vândă 10 plase pentru pescuit tip setcă şi ecran.
„Nu numai folosirea, ci şi confecţionarea, deţinerea sau scoaterea la vânzare a plaselor se consideră infracţiune”, a avertizat şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice.
Cum se braconează cu ecranul şi setca
Cel mai adesea, poliţiştii adună din confiscări ecrane şi setci monofilament. Braconajul cu ecranul este foarte simplu. De vârful unui bâţ se ataşează ecranul, o plasă deasă în formă triunghiulară. Plimbată prin apă, plasa agaţă peştele, care, odată prins, greu se mai poate elibera.
Mult mai profitabil pentru braconieri este pescuitul cu setca. Lungă de 100 sau 200 de metri, şi cu o lăţime de minimum 1,5 metri, setca se întinde în apă pe lateral. Este foarte eficientă şi în apele curgătoare şi în cele stătătoare, agăţând cu uşurinţă şi puiet dar şi peşti mari.
Dosare penale fără finalitate
La fel ca şi în cazul altor infracţiuni, şi la cele piscicole, dosarele penale nu prea au finalitate. Conform legii, producerea, importul, confecţionarea, deţinerea sau folosirea uneltelor de pescuit plasă cu monofilament constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 300 şi 500 de milioane de lei vechi. În realitate, dacă dosarul se finalizează, se aplică amenzi mult mai mici, de ordinul milioanelor de lei vechi.