Prinţul Paul de România a pierdut definitiv cele aproape 40.000 de hectare de teren din judeţul Suceava, pe care le-a revendicat în baza Legii 247/2007 privind reforma în domeniul proprietăţii.
Prefectul judeţului, Orest Onofrei, a anunţat că instanţele sucevene au respins ieri recursul formulat de Prinţul Paul de România după ce Judecătoria din Vatra Dornei a respins, la rândul ei, solicitarea de anulare a deciziei Comisiei Judeţene de Fond Funciar Suceava, prin care acestuia nu i se recunoştea dreptul de a revendica o suprafaţă de aproape 40.000 de hectare de teren din judeţul Suceava. Onofrei a spus că ultima decizie a instanţei sucevene este definitivă.
Trebuie spus că Prinţul Paul de România a acţionat în instanţă Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava după ce aceasta a respins, la începutul lunii martie a.c., cererea de retrocedare a 39.885,38 hectare de teren, din care 34.000 de hectare sunt păduri, reprezentând fosta moşie regală „Broşteni”, ce a aparţinut Prinţului Nicolae al României.
„Modul în care s-a făcut revendicarea a fost unul greşit”Pe de altă parte, Orest Onofrei a precizat că atât terenul solicitat de Paul de România, cât şi suprafeţele solicitate de Fundaţia Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina şi de Regele Mihai, sunt terenuri retrocedabile, însă modul în care s-a făcut revendicarea a fost unul greşit.
El a reamintit că la Comisia Judeţeană de Fond Funciar au fost depuse cererile de retrocedare ale FBOR, pentru suprafaţa de 192.000 hectare de pădure, ale Regelui Mihai, pentru 50 de hectare de teren, însă solicitările au fost respinse.
„Toate aceste suprafeţe de teren sunt retrocedabile, însă forma prin care au fost cerute a fost una greşită. Dacă ar fi să luăm exemplul Prinţului Paul, moşia revendicată de acesta există, pe raza ocoalelor silvice Broşteni şi Crucea, însă nu el trebuia să fie cel care o cere. La fel şi cu cererea Regelui Mihai. Cele 50 de hectare revendicate există şi toată lumea ştie că au fost folosite de Regele Mihai. Însă nu există nici un document care să demonstreze cum a ajuns suprafaţa respectivă de la Fondul Bisericesc la Rege”, a declarat Orest Onofrei.
Onofrei susţine reînfiinţarea FBOR în vechea formăFăcând referire la cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, el a spus că singura variantă prin care cele 192.000 de hectare ar putea fi retrocedate ar fi prin promovarea unui act normativ prin care să se reactiveze vechea fundaţie.
„Am primit o solicitare din partea premierului României să trimitem toată documentaţia din acest caz şi sperăm că în cele din urmă se va rezolva şi această problemă. Şi singura soluţie este promovarea unui astfel de act normativ, prin care să reactivăm fundaţia în vechea formulă. Noi nu avem nici o problemă în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor, dar acest lucru trebuie să se facă cu respectarea legii”, a spus prefectul de Suceava.