Dezinformare la nivel înalt. Vasile Monacu, unul dintre adjuncţii şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, s-a prezentat ieri la conferinţa de presă de la instituţia unde lucrează, şi nu de câteva zile, şi a furnizat o informaţie bombă.
Potrivit lui Monacu, aproape 1.000 de copii din satul Mironu sunt obligaţi să înveţe claie peste grămadă în şcoala din localitate sau să se deplaseze zilnic câte 8 km dus-întors pentru a ajunge la Valea Moldovei.
Ulterior, inspectorul adjunct al IŞJ Suceava a revenit şi a mai tăiat din cifră, reducând numărul de elevi la 700. Başca, la şcoala din Mironu ar fi fost disponibile pentru învăţământ numai 4 săli de curs, iar din cauza aglomeraţiei elevii, majoritatea provenind din comunitatea de ţigani din zonă, nu vin la ore.
“Dacă ar fi o şcoală în sat, şi numărul celor care ar merge la şcoală ar fi mai mare”, a spus Monacu. El a făcut un apel la autorităţile locale din Mironu, la Consiliul Judeţean Suceava şi la ministerul Educaţiei pentru alocarea unor fonduri astfel încât să poată fi realizat un nou corp de clădire la şcoala din Mironu, care are în prezent doar patru săli mici de clasă, unde învaţă în trei schimburi elevi ai claselor I-IV şi preşcolari.
Cei 1.000 de copii erau de fapt 570Cu aceste cifre în buzunar, ne-am deplasat la Mironu pentru a constata cum stau de fapt lucrurile în realitate. Potrivit cifrelor oficiale prezentat de primarul comunei Valea Moldovei, Gheorghe Moroşanu, numărul elevilor de clasele I-VIII şi ai copiilor de grădiniţă din Mironu este de 570. Dintre aceştia, 70 ar trebui să urmeze cursurile grădiniţei, iar restul de 500 cursurile primare şi gimnaziale.
Şcoala din Mironu este într-adevăr într-o stare proastă, numai că elevii au la dispoziţie 5 săli de curs, nu 4, aşa cum a declarat Vasile Monacu. În total aici învaţă 300 de copii, în 3 serii, ceea ce înseamnă, după un calcul sumar, că într-o clasă sunt, în medie, câte 20 de elevi.
Teoria potrivit căreia abandonul şcolar are la bază lipsa spaţiului nu are astfel o logică temeinică. Singura problemă este pentru copiii de grădiniţă, care au la dispoziţie o singură sală şi sunt împărţiţi în patru serii.
Cifre umflate în stil comunistO altă inadvertenţă între declaraţiile inspectorului general adjunct al IŞJ Suceava şi realitatea din teren este distanţa de la Mironu la Valea Moldovei.
Monacu afirmă că elevii care frecventează cursurile claselor I-VIII au de parcurs o distanţă de 4 km între Mironu şi Valea Moldovei, când, de fapt, distanţa este de doar 2 km.
Este posibil ca datele pe care adjunctul şefului IŞJ Suceava le-a făcut publice să-i fi fost furnizate de vreun subaltern care s-a încurcat în calcule matematice.
Este, de asemenea, posibil ca totul să fi fost umflat de Monacu pentru a grăbi alocarea de fonduri pentru ridicarea unei şcoli moderne la Mironu.
Ziarul „Monitorul de Suceava” doreşte ca elevii din Mironu să aibă condiţii decente de educaţie, la fel cum ar trebui să existe în toate localităţile din judeţ şi din ţară. Nu suntem de acord însă, cu acest stil comunist de a umfla cifre de dragul de obţine beneficii. De a forţa mâna cuiva prezentând o situaţie denaturat.