Peste 560.000 de suceveni sunt aşteptaţi duminică să se prezinte la urne pentru a vota la alegerile europarlamentare şi la referendumul privind introducerea votului uninominal pentru alegerea reprezentanţilor în Parlamentul României.
Potrivit spuselor subprefectului de Suceava, Dumitru Paşniciuc, în judeţ sunt 562.376 de persoane cu drept de vot care, cel puţin teoretic, ar trebui să se prezinte la urne. Paşniciuc a mai precizat că în judeţ există şi 707 persoane care, deşi au mai mult de 18 ani, nu au dreptul să voteze, din diverse motive.
La nivelul judeţului Suceava există 1.008 secţii de votare, 504 pentru alegerile europarlamentare şi 504 pentru referendum. Subprefectul Dumitru Paşniciuc a mai precizat că au fost organizate şi şase secţii speciale, în spitalele din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, la centrul de recuperare pentru persoane adulte din Sasca, la căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
„În cursul zilei de mâine (n.r.- azi) funcţionarii din Prefectură care s-au ocupat de organizarea alegerilor se vor deplasa pe 18 trasee din judeţ pentru a verifica modul în care au fost pregătite secţiile de votare. Şi vreau să precizez că am insistat şi am solicitat primăriilor să ia toate măsurile pentru ca secţiile să poată fi localizate şi identificate cu uşurinţă”, a declarat Dumitru Paşniciuc.
El a adăugat că persoanele care nu au domiciliul în judeţ, dar vor să voteze aici, o pot face, fiind înscrişi pe listele suplimentare aflate în secţii. Subprefectul a subliniat faptul că aceste persoane vor putea vota doar după ce vor semna o declaraţie pe proprie răspundere prin care se declară că nu au mai votat în altă secţie. Paşniciuc a spus că persoanele care votează în mai multe secţii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Secţiile de votare din judeţ se vor deschide începând cu ora 07:00 şi vor fi închise la 21:00, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumului privind introducerea votului uninominal. Potrivit procedurilor, la alegerile europarlamentare sucevenii vor avea de ales viitorii reprezentanţi ai României în Parlamentul European, votând lista unui partid. În ceea ce priveşte referendumul, sucevenii vor avea de ales între două variante „Da” sau „Nu”, în funcţie dacă sunt sau nu de acord cu introducerea votului uninominal, respectiv alegerea deputaţilor şi senatorilor în circumscripţii, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că la referendumul organizat în luna mai 2007 pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, la urne s-au prezentat doar 43,5% dintre sucevenii cu drept de vot.