Numeroasele cazuri de rabie înregistrate în acest an în judeţul Suceava au dus la cheltuirea unei sume imense pentru vaccinările antirabice. Zeci de mii de animale din gospodăriile oamenilor au fost vaccinate cu ser antirabic, plata serului şi a medicilor veterinari ridicându-se la nu mai puţin de 319.750 de lei (3,1 miliarde de lei vechi, adică aproape 100.000 de euro), bani suportaţi de la bugetul de stat.
Cei mai mulţi bani pentru vaccinări au fost cheltuiţi la Drăgoieşti şi Preuteşti, 55.990, respectiv 47.474 de lei.
În total, conform datelor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în acest an, în judeţ, au fost vaccinate 13.806 bovine şi cabaline, 17.628 ovine şi caprine, 5945 porcine şi 25.349 câini şi pisici.
Au fost vizate doar animalele aflate în curţile oamenilor, câinii vagabonzi, printre principalii purtători de rabie, fiind săriţi de la acest program deoarece sunt foarte greu de prins.
Rabia, pusă pe seama înmulţirii vulpilorÎn acest an, în judeţ s-au înregistrat 12 cazuri de rabie şi au fost descoperite 14 animale turbate: 5 vaci, 6 vulpi, 1 jder, 1 dihor şi 1 câine. Prin comparaţie, în anii precedenţi nu s-au înregistrat mai mult de 5 focare de rabie.
„Dacă statul ar interveni pentru limitarea numărului de vulpi, inclusiv prin măsuri de încurajarea a acţiunilor de vânătoare, numărul de focare de boală ar scădea şi efortul financiar al statului ar fi neînsemnat în cazurile foarte rare de rabie care s-ar depista”, este de părere doctorul Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava.
În urmă cu o lună de zile, efectivele de vulpi erau cifrate la 1950, faţă de 1250, câte se estimează că au fost în 2006 în aceeaşi perioadă. Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava au anunţat că, până la finele anului, în judeţ vor rămâne maximum 500 de vulpi, restul urmând a fi împuşcate.
Pe de altă parte, directorul A.J.V.P.S Suceava, Nicolae Goicea este de părere că adevăraţii purtători ai rabiei sunt câinii vagabonzi, nu vulpile.
„Cred că avem pe puţin 40.000 de câini vagabonzi în judeţ. Deşi sunt mai rezistenţi la rabie, o pot contacta şi ei. Noi ne străduim să-i lichidăm pe cei din extravilan şi din zonele de pădure, însă cei de la oraşe se plimbă liberi, vin şi prin păduri, şi pot purta uşor rabia”, este de părere Goicea.