Săptămâna trecută, Complexul Muzeal Bucovina ( CMB) Suceava a avut doi oaspeţi din SUA, doi specialişti de la Metropolitan Museum of Art din New York.
Florica Zaharia, şeful Departamentului conservare textile, din cadrul prestigioasei instituţii muzeale americane, şi designerul-arhitect Jeff Daly au venit la Suceava într-o vizită de lucru, care se circumscrie unui proiect de asistenţă care se derulează între cele două muzee.
Acţiunea, care s-a desfăşurat după un program care a cuprins mai multe întâlniri consultative, vizitarea spaţiilor muzeale şi a depozitelor, a laboratorului zonal de restaurare şi a laboratorului de conservare-restaurare etnografie, precum şi a câtorva monumente istorice din zonă (Mănăstirea Dragomirna şi monumentele istorice din patrimoniul UNESCO), s-a soldat, aşa cum a declarat directorul general al CMB Suceava, Constantin-Emil Ursu, cu rezultate benefice.În cadrul întâlnirilor de lucru, care au avut locaţii diferite (Muzeul de Istorie, Laboratorul de conservare-restaurare etnografie), s-au purtat discuţii pe diverse zone de interes, de la proiectele de construcţie şi reamenajare a imobilelor cu destinaţie muzeală, la dotarea şi utilarea depozitelor şi laboratoarelor de conservare-restaurare, de la modul de expunere a pieselor în muzeu în cadrul expoziţiilor de bază (vizând chestiuni legate de vitrine, poziţie, lumină, etc.), până la aparatura necesară fiecărui spaţiu.
„Aveţi un patrimoniu extraordinar, de ce nu-l puneţi în valoare?”
Chiar dacă nu s-a întâlnit cu arhitecţii care au făcut proiectul noului laborator zonal de restaurare, sau care au realizat planurile de compartimentare şi amenajare interioară a Muzeului de Istorie şi a viitorului Muzeu de Artă din municipiul Suceava, designerul-arhitect Jeff Daly a făcut o serie de propuneri şi sugestii care-şi vor găsi, cu siguranţă, aplicabilitate.
La rândul său, Florica Zaharia a abordat o serie de probleme legate de tehnologiile şi materialele utilizate în lucrările de conservare-restaurare.
Aşa cum a precizat directorul general al CMB Suceava, în urma acestei vizite oaspeţii au formulat o nedumerire: „Aveţi un patrimoniu extraordinar - au spus ei - de ce nu-l puneţi în valoare?”.
Un program de bun augur
„Programul - a subliniat Constantin-Emil Ursu - este de bun augur şi este benefic atât pentru noi, care căpătăm informaţii din experienţa unui muzeu ai cărui specialişti sunt cotaţi la cele mai înalte standarde profesionale, dar şi pentru partenerii noştri, care intră astfel în contact cu realităţile patrimoniului Europei estice”.
„Rămân la convingerea - a accentuat el - că acest program ne poate ajuta să progresăm în domeniile de conservare şi muzeografie într-un ritm mai alert. Este totodată o deschidere de perspective atât pentru noi, care avem nevoie de acest sprijin în mod deosebit pentru organizarea la Suceava a Conferinţei ICOM-CC, cât şi pentru specialiştii americani, care vor lua astfel cunoştinţă de problemele noastre de patrimoniu şi de tehnologiile noastre tradiţionale”.
Directorul general al CMB Suceava a precizat că, în luna decembrie, un restaurator sucevean, Cristi Cureleţ, va pleca în SUA, unde va lucra timp de două săptămâni alături de specialiştii americani, iar în primăvara anului următor, un specialist în cercetare de la Metropolitan Museum va veni la Suceava.