Înconjurat de sute de iepuri, găini, porumbei, păuni şi fazani de rasă. Dragoş Guliciuc, din comuna Ipoteşti, are în gospodăria sa peste 250 de animale şi păsări de rasă.
Este cel mai mare crescător de păsări şi mamifere mici din judeţul Suceava, petrecându-şi aproape tot timpului cu îngrijirea superbelor exemplare pe care le are în curte. În timp, şi-a transformat marea pasiune şi într-o mică afacere, din care scoate un profit bunicel.
Colecţie vie
Dragoş Guliciuc are 42 de ani. De mic copil a fost înconjurat de porumbeii pe care tatăl său îi creştea. Când nu împlinise încă 18 de ani avea deja porumbeii şi canarii lui, iar la 25 de ani avea şi păuni, fazani şi iepuri de rasă.
Astăzi, are o colecţie impresionantă. În gospodăria omului se găsesc peste 100 de găini de rasă, 107 porumbei, în jur de 50 de iepuri, 12 păuni, două perechi de fazani şi câte o pereche de raţe mandarine şi caroline.
Este vorba aproape exclusiv de rase valoroase, unele chiar foarte valoroase. Omul are găini rasa orpington, siebres, phoenix sau brahman hermanat deschis. Printre porumbei se găsesc exemplare din speciile guşat englez, guşat bălţat, creţ maghiar sau gulerat.
Campionii
Unul dintre porumbeii din gospodărie reprezintă cea mai mare mândrie a crescătorului. Provenind din rasa cap galben, jucător de Botoşani, superbul exemplar a fost declarat campion naţional la concursul de profil, organizat recent la Cluj. Acesta este cel mai recent premiu al crescătorului.
În total, în ultimii ani, omul a avut în curte 11 iepuri şi porumbei campioni naţionali. A participat, de-a lungul timpului, la concursuri internaţionale, desfăşurate în Austria şi Germania, şi la o multitudine de concursuri naţionale.
Uriaşii
Nici cei 50 de iepuri din gospodăria bărbatului nu sunt deloc comuni. Dragoş Guliciuc creşte iepuri din rasele uriaş german, uriaş alb, neozeelandez alb şi coamă de leu. Cei mai mulţi sunt imenşi. Cu mare greutate a reuşit crescătorul să scoată un exemplar din cuşcă şi să-l ţină câteva secunde în braţe, pentru o poză.
„În primăvară o să am mari probleme cu spaţiul, în perioada de împerechere multe dintre specii trebuind să stea separat, doar în cuplu”, zâmbeşte, cu gândul la perioada ce va urma, Dragoş Guliciuc.
Pasiune vs. bani
De câţiva ani, bărbatul şi-a transformat pasiunea şi într-o mică afacere.
„Toată viaţa am investit bani şi timp în această pasiune. Treptat, treptat, am ajuns la un număr mare de exemplare, majoritatea valoroase. De câţiva ani am început să şi vând din ele, însă niciodată nu dau un exemplar valoros, dacă nu am urmaşi ai acestuia. De altfel, prin asta mă diferenţiez de alţii, la mine pasiunea este cea mai importantă”, a explicat Dragoş Guliciuc, care subliniază că îşi iubeşte păsările şi animalele cel puţin la fel de mult ca pe propria familie.
Clienţii
Clienţii sunt din două categorii: marii crescători din ţară şi cei care achiziţionează câteva exemplare pentru a-şi face mai frumoasă gospodăria.
„Un păun sau o găină de rasă, bine întreţinute, sunt superbe într-o curte. Mulţi vor să-şi decoreze gospodăria cu o astfel de pasăre”, povesteşte crescătorul.
Găinile sale, funcţie de rasă, costă de la 30 de lei, cel mai ieftin pui, până la 250 de lei, un exemplar adult.
Iepurii pot fi cumpăraţi de la crescătorul din Ipoteşti cu sume cuprinse între 50 şi 300 de euro, în timp ce porumbeii costă de la 80 la 400 de lei perechea.
30 kg de boabe pe zi
Cele 200 de păsări şi cei 50 de iepuri din gospodăria omului nu sunt tocmai uşor de întreţinut. În cuştile lor trebuie făcută periodic curăţenie, iar hrana consumată este în cantitate mare.
„Numai pentru păsări se duc zilnic vreo 20-30 de kilograme de boabe”, povesteşte Guliciuc. Păsările şi animalele sale sunt hrănite cu porumb, grâu, orz, ovăz, floarea soarelui şi borceag, ultimul o adevărată delicatesă pentru iepuri. Din când în când, le mai dă şi vitamine, care costă şi acestea foarte mult. Nu face însă un caz din asta, şi nici măcar nu contabilizează sumele cheltuite lunar cu hrana „bijuteriilor” din curtea sa.
Este puţin supărat că cei doi băieţii ai săi nu îi moştenesc pasiunea, chiar dacă nici unul nu ezită să le dea mâncare păsărilor şi iepurilor când el lipseşte de acasă. Spune că nu va renunţa niciodată la marea sa pasiune, iar profitul scos de pe urma creşterii acestora va fi mereu pe planul al doilea.
CăprioaraÎn urmă cu câţiva ani, în gospodăria plină de necuvântătoare a lui Dragoş Guliciuc a poposit şi un pui de căprioară. Imediat a devenit vedetă, fiind alintat de întreaga familie. Din păcate, animalul a sfârşit tragic.
„Pentru că tuşea, la sfatul unui medic veterinar, i-am făcut o injecţie. Căprioara a murit la scurt timp după aceea, iar dispariţia ei a fost o adevărată dramă pentru noi, am plâns-o mult timp”, îşi aduce aminte crescătorul.